Home [ volontiranje ] Promoterska grupa Volonterskog servisa Srbije

Promoterska grupa Volonterskog servisa Srbije

76
0
unnamed22Kao i svake godine Mladi istraživači Srbije sa početkom sezone otvaraju poziv za nove PRadnike! 
 
O DOSADAŠNJIM PRADNICIMA: Promoterska grupa Volonterskog servisa Srbije je nastala 2009. godine kada je na tu ideju došla Astrid, naša EVS volonterka iz Holandije. U poslednjih šest godina PRadnici su zaduženi za kompletnu strategiju promocije međunarodnih volonterskih kampova u i van Beograda! Ima onih koji su bolji za onlajn promociju (Facebook, Twitter, ažurniji sajt, pominjanje na raznim drugim forumima, portalima i sl.), onih koji više vole da gostuju na radiju i televiziji, onih koji organizuju promocije po fakultetima i onih koji smišljaju gde su mesta gde je najbolje objaviti poziv za kampove i koji je najbolji način da se to uradi!
 
RAD SA VOLONTERIMA I PRIPREMA: 
Grupa ima dve kontakt osobe iz kancelarije (Jelena i Bojan), kao i koordinatorku grupe (Nataliju).
Jedna osoba tokom svakog sastanka vodi beleške i šalje izveštaj svima.
Grupa ima svoju mejling listu.
Prvi sastanci će biti usmereni pripremi i to će biti radionice o Mladim istraživačima Srbije, o prethodnim rezultatima Promoterske grupe, a zatim o javnom govoru, društvenim mrežama, novinarske radionice, radionice o volontiranju.
Svi se bavimo svim aktivnostima, ali svako od nas ima specijalnost. Razmisli šta znaš da radiš i za to se prijavi. Ostalo ćeš naučiti! 
Vi ste sistem podrške volonterima angažovanim kroz ove programe, kao i svim ljudima i organizacijama na koje ti volonteri svojim radom utiču. Vi ste ono malo što programe Mladih istraživača Srbije čini drugačijim.
 
ZADACI. Tražimo volontere za sledeće pozicije:
 
1.PRadnik-Dizajner (do 3 volontera) – volonter sa iskustvom na međunarodnim volonterskim kampovima; snalazi se u pripremi grafika/banera za potrebe promocije kampova onlajn (društvene mreže pre svega) i zna da izabere adekvatan opis ili izreku kako bi na što atraktivniji način predstavio taj kamp ili kampove uopšte; radi od kuće za PRadnike a na PR sastanke dolazi zarad druženja i eventualno da čuje šta ima novo u VSS-u (idealno za one van Beograda); od svih ostalih Pradnika dobija mejlom interesantne opise kampova, pozive za promocije, newsletter i nove blog postove, za koje grafički priprema postove i adekvatan natpis i objavljuje ih na društvenim mrežama MIS, po forumima i portalima, npr. ovako: 
Ako se prijavljujete za ovu poziciju, napravite nam jedan ovakav promotivni oglas za bilo koji kamp iz pretraživača.
 
 
2.Newsletter majstor (do 2 volontera) – volonter sa iskustvom na međunarodnim volonterskim kampovima; takođe može da radi od kuće a na PR sastanke dolazi zarad druženja i eventualno da čuje šta ima novo u VSS-u (idealno za one van Beograda); priprema dvonedeljne newsletter-e o temama koje odrede svi PRadnici (npr. o aktivnostima kontakt tačaka, o atraktivnim kampovima u Francuskoj/Nemačkoj i po drugim zemljama; o tematskim kampovima; o kampanjama na domaćim kampovima; o EVS-u i sl);  vodi blog sastavljen od newsletter materijala.
Ako se prijavljujete za ovu poziciju pošaljite nam link na vaš blog, stranicu, objavu na internetu kojom pokazujete da znate to da radite. 
 
3.Pradnik-Novinar (do 5 volontera) – volonter sa iskustvom na međunarodnim volonterskim kampovima; voli da priča u javnosti, lepo piše, zna da sastavlja pozive, dopise za novinare; nema strah od javnog nastupa (radio, TV), piše interesantne opise kampova koje šalje dalje Pradniku-dizajneru na grafičku obradu (makar 4 kampa nedeljno) i newsletter majstoru; aktivno kontaktira novinare (radio, TV, štampane novine) i plasira informacije o kampovima; sastavlja priče volontera kroz intervjue sa njima i sl. 
Ako se prijavljujete za ovu poziciju, opišite nam svoje iskustvo javnog nastupa, pošaljite nam bilo koji vaš objavljen tekst o bilo čemu (na internetu, u novinama, i sl).
 
4.Pradnik-Promoter (do 7 volontera) – volonter sa iskustvom na međunarodnim volonterskim kampovima; voli da priča u javnosti i ljudi njegove/njene priče obično smatraju interesantnim; zakazuje promocije kampova po fakultetima, kulturnim centrima, u Kontakt tačkama širom Srbije; prezentuje kampove i svoje iskustvo pred zainteresovanim mladim ljudima. Obaveštava Pradnika-dizajnera o pozivima za najavu; volontira u kancelariji MIS-a  (sredina marta – sredina juna, od 11 do 15 h radnim danima) – pomoć novim volonterima da popune prijavu, izaberu kamp, shvate šta su to kampovi itd. Pomaže u organizovanju pripremnih sastanaka sa volonterima koji idu prvi put na kamp –  po dva u maju i u junu; mentori – individualna pomoć novim kamperima koji žele da idu u onu zemlju u kojoj ste vi bili, pomoć oko nalaženja najadekvatnijeg prevoza i drugi saveti.
Ako se prijavljujete za ovu poziciju, opišite nam zašto mislite da biste to znali dobro da radite i pošaljite nam kratku prezentaciju vašeg kampa (u Power Point-u ili Prezi-ju ili bilo kom drugom programu). Evo jedne naše prezentacije https://prezi.com/xrcvjtd7jlgt/kurs-o-volontiranju/
 
VREME ANGAŽOVANJA: 
Grupa se formira svake godine u martu i traje do kraja godine. Najznačajnije vremenske odrednice su ove:
•Udarno vreme prijavljivana na kampove: mart – jun
•Međunarodni dan mladih: 12. avgust
•Sezona kampova u Srbiji: jun-septembar
•Međunarodni dan volontera: 5. decembar
•Skup putnika oko sveta: u decembru
 
Neki stari članovi će ostati u grupi i ove godine. Razmislite pre prijavljivanja da li želite da ovome posvetite godinu dana i prijavite se ako u ovome vidite izazov, zabavu, priliku za druženje sa ljudima sličnog interesovanja, priliku da kažete drugima koliko ste se super proveli na kampu, a da pritom nešto i naučite. 
 
ŠTA VOLONTER MOŽE DA OČEKUJE OD PROGRAMA:
• zanimljiva poznanstva i nove veštine javnog nastupa, formalnog predstavljanja, društvenog organizovanja,
• da bude deo dinamičnog, društveno angažovanog i  kreativnog tima,
• da bude koristan i da bude deo uže porodice Mladih istraživača Srbije,
• da učestvuje na raznim obukama i seminarima,
• da napreduje u ličnom razvoju,
• da bude oslobođen/a participacije za odlazak na kampove, treninge, seminare i razmene u inostranstvu preko MIS-a,
• da ima prednost u prijavljivanju na treninge, seminare i razmene (na kampove ne može jer je pravilo jedinstveno “ko pre kampu, njegov kamp”),
• potvrdu o volontiranju i i stečenim veštinama.
 
ROK I NAČIN PRIJAVLJIVANJA:
Motivaciono pismo (pored vaše motivacije za učešće u ovoj grupi i demonstracije vaših veština, ono treba da sadrži i vaše opšte podatke: ime, prezime, telefon, mejl, mesto boravka, obrazovanje) poslati na vss@mis.org.rs i naftalija@hotmail.com do subote, 28. marta do 20.00 sati. U nedelju, 29. marta ćemo vas obavestiti mejlom da li ste izabrani (važi za PRadnika-Dizajnera, tj. PRadnicu-Dizajnerku, za Newsletter majstora, tj. majstorku i PRadnika-Novinara, tj. PRadnicu-Novinarku), tj. da li ste ušli u uži krug (važi za PRadnika-Promotera, tj. PRadnicu-Promoterku; na sastanku u ponedeljak, 30. marta ćete imati prilike da prezentujete svoj kamp, posle ćega ćemo odlučiti da li ste primljeni).
 
Svi selektovani su dobrodošli na PRadnički sastanak u ponedeljak, 30. marta u 20.00 sati u Bulevaru umetnosti 27, na Novom Beogradu (osim ako niste iz Beograda, onda ćemo vas zvati telefonom da se dogovorimo).