Home [ volontiranje ] POZIV ZA VOLONTERE: oslobodimo bioskope – postanimo deo kulturne revolucije na Međunarodni...

POZIV ZA VOLONTERE: oslobodimo bioskope – postanimo deo kulturne revolucije na Međunarodni dan volontera – 5. decembra!!!

102
0
work2Mladi istrazivaci Srbije podržavaju gradjanski aktivizam i promovisanje vrednosti volonterstva. Ovom prilikom, a na Medjunarodni dan volontera 5. decembra, pozivamo vas da se prikljucite Pokretu za okupaciju bioskopa, grupi gradjna sa inicijativom, mladim umetnicima i radnicima u kulturi.
 
Vrata bioskopa su vam otvorena, dodjite!
 
Svi prijavljeni volonteri su dobrodosli! Ocekujemo vas u 10 sati u petak, 5. decembra ispred bioskopa “Zvezda” na Terazijama. Molimo vas da se upisete ovde.
 
OBAVEZNO PONESITE SVOJE RUKAVICE ZA RAD I, AKO IMATE, NEKO SREDSTVO ZA CISCENJE I KRPICE.

____________________________________________________________________________
Pokret za okupaciju bioskopa je grupa gradjana sa inicijativom. Buduci da je jezgro grupe odredjeni broj mladih umetnika, tj. kulturnih delatnika, citava stvar je bila naravno inicirana pitanjem privatizacije Beograd filma, odnosno zatvaranjem 14 beogradskih bioskopskih sala, i nenadoknadivom stetom koja je time nacinjena srpskoj kinematografiji. Medjutim,  otvaranjem vrata bioskopa Zvezda, otvorena su i mnoga druga pitanja, da mikronarativ koji se tice problematike u okviru nase profesije, prosirimo na niz drugih pitanja.
Programska politika pokreta, je do sada bila baziranja na tri projekcije dnevno, od kojih su dva filma, jugoslvenski klasici, a jedan autorski ili debitantski film nekoga od mladih reditelja. Uz podrsku FAF-a, program se nadalje kreira i obogacuje. Postoje i ponude za projekcije drugih filmova i distributera, organizovanje tribina, na kojima bi se razgovaralo o postojecim problemima, privatizacije, malih akcionara, kulturne bastine i nasledja, i stanja u kulturi uopste.
Cilj ovog cina i jeste bio to. Otvaranje dijaloga, otvorenim vratima bioskopa, koji usput, zamislite, vec10 dana, ima svoj program, i danas je vec skoro sasvim funkcionalan i  cist. To bi znacilo da je ovo protest koji funkcionise po principima konstruktivnog, a ne rusilackog.
Svaka gradjanska inicijativa, i poziv na javno problematizovanje i delovanje, sama po sebi je politicki cin. Uostalom zivimo u vremenu u kome je svaki javni akt politicki cin. Politika u izvornom smislu i jeste bavljenje interesima grada. Ali ono sto je vazno naglasiti, je da ovo nije politicki obojen cin. Model medijske paznje je vrlo cesto usmeren na jedan zajedljivi senzacionalizam, koji govori o etiketama, zadnjim namerama, problematizuje delovanje grupe, i ocekuje politicku zaledjinu, kao i odgovore na pitanja, koja bi trebalo da se postavljaju na sednicama skupstine. 
Ukoliko zivimo u zemlji u kojoj je danas nemoguce poverovati u cistotu motiva, onda je ovo sve besmisleno. Mi ne verujemo da jeste. Sve  veci broj gradjana, koji nude pomoc i podrsku takodje govori o tome, da to nije slucaj. Zelimo da osposobio bioskop. Zeliko da priredimo program. Zelimo da govorimo o problemima kulture, naglas, a ne samo u najuzim krugovima istomisljenika, jer to nije nacin da se stvari menjaju. Transparentan dijalog i nametanje razgovora o problemima su neophodnost ovog vremena. Jedino tako mozemo doci do eventualnih resenja.
Zato smo ovde.
 
 Veliki broj volontera, koji je  ucestvovao u akciji, je dokaz, da postoji zdravo jezgro, cisti motivi, i spremnost na delovanje. Takodje, buduci da je sala puna, postoji i interesovanje, i zelja za resenjem problema o kojima zelimo da govorimo. I najvaznije od svega, sve ovo govori o tome da je Beograd ziv, i da je samo bio uspavan. Cin ulaska u bioskop je bio alarm, koji budi grad, i poziva na razgovor. 
 

Pokretu za okupaciju bioskopa