Home [treninzi] Radionica tradicionalnog plesa i ritma Zapadne Afrike

Radionica tradicionalnog plesa i ritma Zapadne Afrike

111
0

djembeactionU Beogradu, na Adi, će od 19. do 21. septembra biti održane radionice tradicionalnog plesa i ritma Zapadne Afrike

Na samom kraju leta koje ćemo pamtiti po kišama, ekskluzivno nam iz Amerike dolazi grupa umetnika vezana za muzičku produkciju Sambalolo, koja će na otvorenom, na beogradskoj Adi, održati trodnevnu radionicu zapadnoafričkog plesa i ritma.

 

Kažu muzikolozi i poznavaoci istorije plesa da svi ritmovi i svi ritmički koraci polaze iz Afrike. Zainteresovani za ritam će imati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa đembetom, osnovnim ili složenijim ritmovima, već prema svome predznanju. Za tu priliku organizatori su obezbedili deset originalnih instrumenata uvezenih iz Malija. Radionicu ritma će voditi internacionalno poznati griot pevač, gitarista i perkusionista Bubakar Diabate i Mateja Miljački, muzički producent i osnivač muzičke produkcije Sambalolo. Za radionicu afričkog plesa ekskluzivno iz Bostona na 4 dana u Beograd doleće dr Ženevjev Hjacinte, univerzitetska profesorka, plesačica koja nastupala sa najvećim afričkim umetnicima i instruktor tradicionalnog afričkog plesa. Polaznicima radionice se pruža jedinstvena prilika da se pored učenja od originalnih umetnika iz Malija, opuste u zajedništvu ritmova koji povezuju planetu na beogradskoj Adi Ciganliji, na otvorenom pored ulaza u Adu, ka klubu Gavez.

Učešće u radionici će polaznike koštati 500 dinara po času, a radionice će se odvijati 19. septembra od 17-20h, a 20. i 21. septembra od 15 do 19 h. Za prijave i sve dodatne informacije zainteresovani polaznici mogu da se obrate na email: info@sambalolo.net ili na broj 061/216-4400

Organizatori radionica su Fejsbuk zajednica Đembija, Sambalolo i Balkan Music Box.

Video:

–          Poziv na radionicu od Ženevjev Hjacinte: https://www.youtube.com/watch?v=BKxCRkR413c

–          Live video Bubakar Diabate – Filaya: https://www.youtube.com/watch?v=AizAOAJ-JJo

Bubakar Diabate

Griot pevač, gitarista i pripovedač Bubakar Diabate (Boubacar Diabate) iz Bamaka u Maliju, Zapadna Afrika, dolazi iz loze Mandinka i kombinuje tradicionalne ritmove sa modernim uticajima kreirajući poseban stil moderne griot muzike.

Pevajući na jezicima mandeng i bamanan, Bubakar i njegov bend Sambalolo kreiraju muziku koja pokriva puni spektar od tradicionalne do moderne muzike Malija sa tripovima u rege, bluz i džez.

Buba je sarađivao sa tradicionalnim muzičarima iz sela i gradova Malija, uključujući međunarodno poznate Salif Keita, Umou Sangare, BTK, Adam Jalomba, Sanus, Amzu, Džo Muhamed Kamara, Musa Traore, Ali Farka Ture… Iza sebe ima dva albuma za izdavačku kuću Sambalolo.

Ženevjev Hjacinte

Doktorant Harvarda, univerzitetski profesor Istorije umetnosti u Americi, Ženevjev Hjacinte (Genevieve Hyacinthe), poreklom iz Bamaka, Mali, puni smisao bivstvovanja pronalazi samo u plesu, „ništa nije kao prepustiti se ritmu“. Nakon dvanaest godina studiranja i natupanja kao zapadnoafrički igrač i svirač afričkih udaraljki imala je priliku da nastupa sa i uči od nekih od najvećih imena afričke tradicionalne muzike. Brojni kursevi afričkog plesa koje je kao instruktor vodila po SAD, masa poklonika svoje rodne kulture, ali i iskrenih poštovalaca njenog rada, dokaz su uspeha, kako u edukaciji, tako i u osećaju za ritam. Istovremeno, autor je naučne studije o Baskijatu i Ani Mendieta i njihovom političkom aktivizmu.

Mateja Miljački

Beograđanin, računarski inženjer, menadžer u kompaniji Apple, muzički producent i perkusionista Mateja Miljački 2008. godine osnovao je muzičku produkciju Sambalolo, koja ima misiju da internacionalno promoviše tradicionalnu i modernu muziku Afrike. Promišljeni entuzijasta koji svaku vrstu rada tretira kao ozbiljnu zabavu.