Svi diplomci biće masteri

0

articles.jpgZakonodavni odbor Skupštine Srbije ponovo je dao autentično tumačenje odredbe 127 stava 1 i 2 Zakona o visokom obrazovanju kojim je izjednačio ranije stečene fakultetske diplome sa masterima. Ovakvo tumačenje Zakonodavni odbor je jednom već doneo u decembru prošle godine i sada je ostalo da se o tome izjasni i parlament.

Tumačenjem Skupštine trebalo bi da se stavi tačka na dilemu koliko "vrede" stare diplome i one koje će se još izvesno vreme sticati po starim programima, u odnosu na nove.
Time će biti okončani i nesporazumi kako između studenata i fakulteta, tako i na samim fakultetima u vezi sa zvanjima koja studenti stiču.

Jelena Ivančević iz Studentske unije Srbije kaže da je odluka Zakonodavnog odbora sve iznenadila jer je ista takva bila doneta u decembru.
– Možda je to urađeno iz predostrožnosti da bi odluku usvojio novi saziv Skupštine, ali izgleda da ovo tumačenje Zakonodavnog odbora neki poštuju, a neki ne poštuju – dodaje Ivančevićeva.
– Univerzitet u Beogradu je objavio konkurs za upis na doktorske studije u kome piše da doktorske studije mogu upisati osobe koje imaju sedmi jedan stepen stručne spreme, ukoliko fakulteti nisu drugačije propisali. A onda kad odete na sajt fakulteta, vidite da doktorske studije mogu da upišu samo masteri. To je opšta zbrka – objašnjava Ivančevićeva.

Srećko Šekeljić iz Saveza studenata Beograda kaže da je Zakonodavni odbor ponovo doneo odluku jer je bilo prigovora na prethodnu.
– Neki profesori su imali zamerku jer je u decembru zasedao Zakonodavni odbor prošlog saziva Skupštine i, navodno, poslanici koji sada sede u Skupštini ne moraju da raspravljaju o odlukama svojih prethodnika. Šefovi poslaničkih grupa su nam obećali da će tumačenje člana 127 Zakona o visokom obrazovanju biti potvrđeno u septembru.
Tako fakulteti ne bi mogli na silu da upisuju studente na master studije, a diplomirani studenti neće biti dovedeni u zabludu oko svog statusa – objašnjava Šekeljić.

On kaže da je Univerzitet u Beogradu već poslušao studente i Zakonodavni odbor prilikom raspisivanja doktorskih studija.
– Međutim, ostavio je fakultetima da imaju dodatne uslove prilikom upisa na doktorske studije. Negde je to još jedna godina studija ili neki ispit. Kada Skupština Srbije bude potvrdila ovu odluku Zakonodavnog odbora, fakulteti više neće moći da postavljaju posebne uslove, a konkursi na pojedinim fakultetima će morati da budu izmenjeni – kaže Šekeljić.

Jedan od razloga zbog čega poslanici Skupštine Srbije treba da raspravljaju o tumačenju člana 127 Zakona o visokom obrazovanju jeste da se spreči podnošenje zahteva visokoškolskoj ustanovi da se ranije stečeno zvanje izjednači sa novim zvanjima.
To znači da svi koji su diplomirali po starim zakonima ne moraju da poništavaju svoje diplome i traže nove, već status koji su ranije stekli zadržavaju bez vremenskog ograničenja.

ODMAH POSLE ODMORA

Goran Minić, predsednik Saveza studenata Beograda, kaže da smo ovom odlukom blizu izjednačavanja diplomiranih i mastera.
– Mislim da je ova odluka Zakonodavnog odbora ponovljena da bi je poslanici što pre usvojili. Očekujemo da odluka bude potvrđena sredinom septembra kada se poslanici vrate sa odmora – kaže Minić.

Izvor: Glas javnosti

 

Previous articleEYOF: Vaterpolisti osvojili zlato, odbojkašice srebrne
Next articleIzlazi kompilacija “Šta treba maloj deci”