Home [njuz] “Misli. Dok nije postalo nelegalno” – Prvi Svetski dan građanske akcije obeležen...

“Misli. Dok nije postalo nelegalno” – Prvi Svetski dan građanske akcije obeležen i u Srbiji

46
0

Misli. Dok nije postalo nelegalno   YouTube screenshotViše od 20 zemalja širom sveta u subotu 7. juna obeležilo je prvi Svetski dan građanske akcije (Global Day of Citizen Action),  kako bi podigli svest o opasnostima koje prete slobodi izražavanja, udruživanja i okupljanja. Centar za istraživanje kultura, politika i identiteta – IPAK.centar u saradnji sa organizacijom IDAHO Belgrade i slobodnim aktivistkinjama i aktivistima obeležava ovaj dan u Srbiji flash mob akcijom i spotom: “Misli, dok nije postalo nelegalno”.

 

Svetski dan građanske akcije je deo kampanje BE THE CHANGE (Budi promena) Globalnog saveza civilnog društva CIVICUS, čiji je cilj da stvori svest o “građanskom prostoru”. Taj prostor postoji kada pojedinci i organizacije imaju slobodu odnosno prava na slobodno izražavanje, udruživanje i okupljanje; prava koja su sadržana u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.Cilj akcije je podsećanje građanki i građana širom sveta na njihova prava, ali i odgovornosti za odbranu tih prava – posebno slobode govora, javnog okupljanja i delovanja.

Svetski dan građanske akcije se obeležava sa više od 40 događaja u preko 20 zemalja: Argentina, Bangladeš, Kambodža, Kongo, Finska, Gambija, Gruzija, Indija, Kenija, Nigerija, Palestina, Pakistana, Peru, Ruanda, Srbija, Južna Afrika, Južna Koreja, Južni Sudan, Švajcarska, Tunis, Uganda i Zimbabve, a sve više njih se priključuje inicijativi.

Pogledajte video “Misli, dok nije postalo nelegalno”

http://youtu.be/lHrVNvzOKxw