Home [akcija] Otvoren poziv za Up to 10,000 Bucks program na Cinema City festivalu

Otvoren poziv za Up to 10,000 Bucks program na Cinema City festivalu

60
0

Signature-final30-manji 2Festival Cinema City, koji se održava od 21. do 28. juna u Novom Sadu, u sredu 2. aprila zvanično otvara konkurs za selekciju „Up to 10 000 bucks“. Ovaj autentični program svake godine prikazuje filmove koji su snimljeni budžetom manjim od 10,000 dolara i na taj način podstiče stvaralaštvo niskobudžetnog autorskog filma. Selekcija je takmičarska i okuplja filmove iz celog sveta. Da bi ispunili uslove konkursa, potrebno je da filmovi nisu snimljeni pre 2012. godine, da njihov budžet ne bude veći od 10,000 dolara, dok ograničenja u trajanju, vrsti i žanru nema. Konkurs će biti otvoren do 19. aprila, a svi koji žele da se prijave mogu to da učine putem formulara na sajtu festivala www.cinemacity.org/upto10000/.

 

Festival tradicionalno ulogu selektora za ovaj program dodeljuje reditelju filma koji je prethodne godine osvojio Grand Prix za najbolji domaći film. Tako će ove godine filmove birati Srdan Golubović, laureat prošlogodišnjeg festivala, reditelj filma Krugovi.

Selekcija „Up to 10 000 bucks “ predstavlja jednu od najatraktivnijih selekcija festivala Cinema City koja svake godine otkriva nove talente i pruža im šansu za afirmisanje u filmskoj umetnosti. Popularnost ove selekcije je sve veća, tako da svake godine pristižu filmovi iz novih zemalja.

“Odlučiti se za poduhvat da se sa malo novca okupi i motiviše ekipa i snimi film je nešto što svi treba da podržavamo i nagrađujemo. Za tako nešto potrebna je hrabrost, a da bi film bio dobar potrebna je kreativnost možda veća nego za visokobudžetni film. Naša publika najbolje zna i prepoznaje kvalitet ovih filmova time što svake godine napuni salu koja odjekuje aplauzima”, poručila je Dina Vuković, koordinatorka ovog programa.

Nagradu IBIS za najbolji film prošle godine osvojio je mladi reditelj Dean Radovanović za film „ Ako ikada jedne noći bilo kad” i time po tradiciji festivala postao član žirija za 2014.