Home [njuz] Iz druženja niču medalje

Iz druženja niču medalje

42
0

 Graja kao u školskom dvorištu, kupanje u fontani, igranje stonog fudbala i „Sonija“… Sve se to juče moglo videti u dvorištu Studentskog grada. Laici bi pomislili da je u pitanju dečija ekskurzija. Međutim, deca koja su juče uživala u igri, verovatno su budući evropski i svetski šampioni u vaterpolu, rukometu, džudou, tenisu…

Juče je u Beogradu počeo Evropski festival mladih – EYOF.

Ponosni što im je ukazana čast da brane boje svoje zemlje, naši mladi olimpijci kažu da će dati svoj maksimum, pa se nadaju da uz malo sportske sreće i podršku sa tribina, neće izostati ni dobri rezultati. Najponosniji među sportskim reprezentativcima juče je bio mladi Nemanja Bešanović – Beša. Njemu je pripala čast da pred prepunom „Arenom“ izgovori zakletvu u svoje i u ime svojih sportskih drugara:

„… obećavam da ćemo se nadmetati u olimpijskom duhu i u slavu sporta…“

– Nije bilo treme, ali sreće i ponosa na pretek. Nadam se da ću imati prilike da još jednom kažem nešto pred punom halom, recimo kada pobedimo Špance u finalu – u jednom dahu priča mladi srpski reprezentativac Beša, inače rođeni Podgoričanin.

Ovaj petnaestogodišnjak, sa svojih 2,17 metara stub je sadašnje košarkaške generacije. Već sada trenira dva puta dnevno i obećeva da će se sa Srbijom ponovo vratiti na krov Evrope i sveta, i u seniorskoj konkureciji. Ista očekivanja ima i naš stručni tim, koji naglašava da ovim devojkama i mladićima greške neće uzimati za zlo i da im je dozvoljeno da imaju tremu. Od njih očekuju požrtvovanje i nadaju se da će zbog ovih sedam dana poželeti da jednog dana učestvuju na pravim olimpijskim igrama. Zbog toga sa 111 mladih srpskih reprezentativaca, koji se takmiče u svih 11 sportova, radi veliki broj trenera i tri člana „misije Olimpijskog komiteta“.

– Mi smo tu da deci sve ovo prikažemo kao zabavu. Dovoljan pritisak osećaju što će igrati pred svojom roditeljima i prijateljima. Ne branimo im da pričaju sa novinarima i da obećavaju zlatne medalje, mladi su i treba da se nadaju. Cilj misije Olimpijskog komiteta Srbije je da pomogne mladima koji žele da se bave sportom, a ne da hvali one koji su već najbolji. To je jedini način da osvajače medalja zadržimo u sportu – kaže za „Blic“ Brana Jeftović, zamenik šefa misije naše reprezentacije nakon što je to isto objasnio i mladim srpskim olimpijcima.

Njemu, kao i ostalim članovima misija, bitnije je da zapamte kad je kom detetu rođendan, kako bi mu spremili tortu i pokazali da misle na njih, a za medalje, kažu, ima vremena… Poštanske marke u znaku EYOF-a

Nova serija prigodnih poštanskih marki, čiji je simbol Evropski olimpijski festival mladih, od danas je u prodaji. Ove poštanske marke koje će obići svet, trebalo bi da dodatno promovišu Srbiju kao domaćina tog velikog sportskog događaja.

– Kao i sve zemlje sveta mi se trudimo da najznačajnije datume iz istoriji stavimo na poštansku marku. Festival mladih smo prepoznali kao izuzetno značajan događaj za našu zemlju i zato je na poštanskim markama. Tako želimo da pomognemo promociju naše zemlje i promociju ovog događaja – kaže Dragan Kovačević direktor JP PTT „Srbija“.

Izvor: Blic