Home [njuz] Organizatori zabrinuti za sudbinu Univerzijade

Organizatori zabrinuti za sudbinu Univerzijade

44
0

sample_2.gifIzgradnja Univerzitetskog sela u Bloku 67 koja je bila planirana za proleće ove godine još nije počela. Ako se selo ne sagradi, neće biti ni Univerzijade, što bi se odrazilo na ugled države, koja bi morala i da plati penale, tvrdi Siniša Jasnić, direktor preduzeća „Univerzijada Beograd 2009“.

Međutim, gradski čelnici kažu da ne očekuju veće probleme.

Ako kompanija „Delta Invest", koja treba da izgradi Univerzitetsko selo, ne pruži dokaze o napredovanju na tom poslu i ne dostavi neophodnu dokumentaciju, biće oduzet posao vredan blizu 200 miliona evra – kaže Jasnić.
Univerzitetsko selo prvobitno je trebalo da gradi konzorcijum „Blok 67 Asociates", ali su odnedavno taj posao preuzeli „Delta M" i „Hipo Banka", pružajući 30 miliona evra bankarskih garancija da će posao obaviti na vreme.

Jasnić upozorava da ako se ne izgradi Univerzitetsko selo, neće biti Univerzijade. Međutim, Bojan Stanojević, gradski menadžer, kaže da su investitori veoma ozbiljne kompanije, koje su podnele visoke bankarske garancije, što su dovoljni razlozi da sve bude urađeno na vreme.
– Što se sportskih objekata tiče, Univerzijada može da bude sutra, jer su neophodna samo manja sređivanja – kaže Stanojević.

Univerzijada će biti održana u Beogradu od 1. do 12. jula 2009. godine, a u Univerzitetskom selu bi trebalo da bude smešteno oko 10.000 učesnika iz više od 170 država.
Predviđeno je da Univerzitetsko selo bude izgrađeno na površini od 14 hektara. Ukupna površina objekata u naselju biće 200.000 kvadratnih metara, a kompleks obuhvata 2.100 stanova za 4.200 sportista i 22.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.
Stanovi će biti u prodaji već od 2008. godine, a odmah po završetku Univerzijade, novi vlasnici moći će da se usele. U blizini objekta treba da bude izgrađen i tržni centar na 87.000 kvadratnih metara.

Izvor: 24 sata