Home [treninzi] „U pohodu na prostor“ – radionice arhitekture, urbanog dizajna i umetnosti u...

„U pohodu na prostor“ – radionice arhitekture, urbanog dizajna i umetnosti u javnom prostoru

39
0

 

Želiš da oslikaš mural ili izgradiš skejt park. Znaš sve ćoškove, stepeništa, haustore i tajne prolaze u kraju. Imaš ideju kako da kutke u kojima kuliraš sa ekipom učiniš više po vašoj meri. Na pravom si mestu! Tokom novembra se u Beogradu održava mala škola o gradu i njegovim javnim prostorima – „U pohodu na prostor“. Kroz niz zanimljivih radionica saznaćeš šta je to javni prostor, koja su tvoja prava i kako da učestvuješ u njegovom osmišljavanju, uređenju i očuvanju. Zajedno ćemo krenuti u pohod na Beograd sa ciljem da on bude bolji, lepši i prilagođeniji potrebama svih nas.

 

 

Radionica „Smart urban“ – subota, 2. novembar, 11.30h

 

Ova radionica će ti pružiti priliku da se upoznaš sa savremenim tendencijama u oblasti urbanog dizajna. Posebno ćemo se osvrnuti na jeftina rešenja koja su lako izvodljiva, a donose velike promene u javnom prostoru i načinu na koji se koristi. Razgovaraćemo o zanimljivim primerima iz celog sveta, a zatim ćeš imati prliku da kreneš u pohod na konkretne javne prostore u svom kraju, promišljajući ih i iznalazeći inventivna rešenja koja bi ih učinila boljim i lepšim.

 

 

Radionica „Fun theory“ – subota, 9. novembar, 11.30h

 

Ozbiljne teorije mogu biti i zabavne! Na ovoj radionici ćemo se pozabaviti upravo jednom takvom. „Teorija zabave“ kaže da je prisustvo zabave dovoljno da se ponašanje ljudi promeni na bolje. Osmišljavaćemo načine uvođenja igre i zabave u javni prostor. Pokušaćemo da na istom prostoru pomirimo penzionere koji bi da igraju šah u miru i skejtere koje radi adrenalin; roditelje, klince i tinejdžere.

 

 

 

Radionica „Eco graffiti“ – subota, 16. novembar, 11.30h

 

Dok ti ulepšavaš zgradu grafitima, stariji je ulepšavaju negovanjem muškatli, lozica i raznoraznog zelenila. Ova radionica će vas, verovali ili ne, ujediniti. Naučićeš da praviš smešu za zeleni grafit koju ćeš naneti na zid. Narednih nekoliko nedelja ćeš morati da negujš svoj grafit. Možeš da zamoliš komšinicu da, kada poliva cveće, polije i njega i za mesec dana on će osvojiti sve ljubitelje street art-a, ali i „botaničkih bašti“ (čitaj: džungli) u hodnicima i ispred zgrade.

 

Radionica „Street art“ – subota, 23. novembar, 11.30h

 

Ako ti prva asocijacija na zeleni grafit nije bilje i rastinje već sprej zelene boje, onda je ovo radionica za tebe! Bavićemo se konceptom unapređenja javnog prostora uz pomoć umetnosti. Obrušićemo se na sve površine koje, uprkos svojoj korisnosti, ne doprinose vizuelnom kvalitetu svog okruženja. Razmatraćemo najrazličitijie mogućnosti i tehnike intervenisanja i sprovoditi ideje u dela.

 

Radionica „Javni prostor – tvoj prostor“ – subota, 30. novembar, 11.30h       

 

Srednjoškolci najčešće najbolje znaju šta jeste ili nije u redu sa javnim prostorom jer najviše borave u njemu. Ipak, niko ih o tome ništa ne pita. Na ovoj radionici ćemo zajedno mapirati tajne kutke u blizini tvoje zgrade ili škole i napraviti srednjoškolsku mapu Beograda. Hoćemo da čujemo tvoje predloge kako da skrivena mesta na kojima provodiš vreme zajedno učinimo prilagođenijim za tebe i tvoje vršnjake.

 

Radionice su besplatne i sav materijal je obezbeđen. Prijavi se na jednu ili više radionica tako što ćeš nam poslati mejl na adresu: ministarstvoprostora@gmail.com. (Potrebni podaci: ime i prezime, škola, razred, broj mobilnog.)

 

Radionice se održavaju u Kulturnom centru Beograda (Knez Mihailova 6) u organizaciji Ministarstva prostora.