Home [njuz] Međunarodna izložba „Autonomije“

Međunarodna izložba „Autonomije“

34
0

 

U organizaciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije “NAPON”, u četvrtak 7. novembra, biće otvorena međunarodna izložba “Autonomije”. Izložba će biti predstavljena u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u okviru evropskog projekta “Tehno-ekologije” i trajaće od 7.11. do 28.11.2013.

 

 

Izložba “Autonomije“ kroz umetničko istraživanje ispituje složene odnose tehnološkog razvoja i ekosistema. Na izložbi će biti predstavljeni radovi koji su izlagani na značajnim izložbama i festivalima kao što su Ars Electronica u Lincu, Transmediale u Berlinu ili Entermultimediale u Pragu. Na izložbi će učestvovati oko 15 međunarodnih i domaćih umetnika koji se bave automatizacijom, robotikom i pitanjima održive energije. Radovi na izložbi predstavljaju umetnička istraživanja fenomena mašinskih grešaka na primerima Google street view-a ili fejsbukovog face recognition softvera. Neki radovi se bave autonomnim sistemima monitoringa granica, a neki radovi izbegavanjima elektromagnetnih polja.

 

 

Pojam autonomije u ovom značenju primarno predstavlja autonomiju u sferi automatizacije i nivoa samostalnosti algoritama i hardverske osnove. Pojam mašinskih autonomija neizbežno prate i propitivanja položaja čoveka u mašinizovanom ekosistemu i čovekovih autonomija i kibernetičkih povratnih sprega.

 

Sa stanovišta međuodnosa društva i tehnologije, koncept autonomije se najlakše može definisati kao nezavisnost od upravljanja ili u krajnjoj liniji, kao nezavisnost od kontrole.

 

 

Projekat se realizuje u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine, a međunarodni partneri u okviru evropskog projekta Tehno-ekologije su Centar za nove medije RIXC iz Rige, Baltan Laboratories iz Ajndhovena, Finsko društvo az bioumetnost iz Helsinkija i Ars Longa iz Pariza.

 

 

Projekat je deo programa EU Kultura. Podržan je od strane Sekretarijata za kulturu i obrazovanje AP Vojvodine i Ministarstva kulture Republike Srbije.