Home [njuz] Pomoćnica gradonačelinika Kruševca vređala volonterku sa Islanda

Pomoćnica gradonačelinika Kruševca vređala volonterku sa Islanda

54
0

Pomoćnica gradonačelnika Kruševca Slobodanka Miladinović je 9. jula 2013. godine u javnosti izrekla uvrede na račun mlade volonterke sa Islanda koja je, na poziv mladih iz Kruševca, održala edukativnu radionicu u tom gradu na temu volonterizma.

Vređanje je bilo na osnovu fizičkog izgleda, stila oblačenja i porekla, što je primer govora mržnje od strane službenika Grada Kruševca. Vređanje se desilo na društvenoj mreži Fejsbuk, link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=495057423895756&set=a.495056613895837.1073741848.100001745081338&type=3&theater. Od tog događaja, pomoćnica gradonačelnika se nije javno oglasila, niti je Grad Kruševac preuzeo konkretne mere u vidu javnog izvinjenja kabineta, konkretnih mera protiv gđe. Miladinović itd.

Na poziv Kancelarije za mlade Kruševca, 5. jula je volonterka sa Islanda, Erla Dur Magnusdotir, koja posredstvom Evropskog volonterskog servisa boravi već 11 meseci u Srbiji i volontira na omladinskim projektima, došla u Kruševac i održala edukativnu radionicu na temu kako mladi iz Kruševca mogu besplatno da se usavršavaju i putuju u EU putem Evropskog volonterskog servisa i Programa „Mladi u akciji“. Nakon radionice, Kancelarije za mlade Kruševac je na svojoj Fejsbuk strani postavila fotografije sa radionice i ispod fotografije na kojoj je prikazana volonterka sa Islanda u momentu dok drži predavanje, pomoćnica gradonačelnika Kruševca Slobodanka Miladinović je napisala:

 

Kao zvaničnik Grada Kruševca, gđa Miladinović je ovim podstakla i podržala govor mržnje i javno vređala na osnovu izgleda, oblačenja i porekla. Predstavnici kancelarije za mlade Kruševac, su reagovali na društvenoj mreži kao i nekoliko građana Kruševca.

„Grupa „Hajde da…“ koja je ugostila volonterku sa Islanda u Srbiji je napisala otvoreno pismo gradonačelniku Kruševca i Erla Dur Magnusdotir je napisala otvoreno pismo gđi Miladinović.