Home [ volontiranje ] Ekološko edukativni kampovi za mlade

Ekološko edukativni kampovi za mlade

80
0

Pokret gorana Novog Sada, tokom leta 2013. godine, organizuje 4 ekološko edukativna kampa za mlade. Kampovi će se održavati u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru “Radulovački” i u Eko šumskoj kući koja se nalazi u SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit”.

 

Boravak na kampovima je predviđen za mlade i potpuno je besplatan, izuzev kotizacije na prijavu koja iznosi 1000 dinara. Izuzetna su prilika namenjena srednjoškolcima i studentima da ovo leto provedu na drugačiji, zanimljiviji način.

Popunjene prijave za željeni kamp koje se mogu naći na kraju opisa svakog kampa, potrebno je poslati na mejl office@pokretgorana.org.rs.

Kampove podržavaju Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Gradska uprava za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

~ Stopama prvih botaničara kamp seminar (održava se od 19. do 26. jula)
Cilj ovog kampa je zaštita biodiverziteta i savladavanje osnovnih metoda botaničkih istraživanja. Srednjoškolci prolaze kroz sve faze botaniziranja, terenskog rada, prikupljanja, determinacije i preparacije biljnog materijala, osnova ekologije i zaštite biodiverziteta i primenu geografskih informacionih sistema u zaštiti životne sredine pod stručnim mentorstvom iskusnih terenskih biologa. Učesnike kampa očekuje i poseta Prirodnjačkom muzeju, herbaru PMF-a i Volnijevom herbaru, najstarijem herbaru u našoj zemlji koji se nalazi u Karlovačkoj gimnaziji. Prijavni formular.

~ Sačuvajmo rit istraživački kamp (održava se od 4. do 11. avgusta)
Održava se u eko-šumskoj kući u SRP “Koviljsko-petrovaradinskom ritu” i delom u Ekološkom centru “Radulovački” u Sremskim Karlovcima. Tokom sedmodnevnog boravka u kampu, učenici će upoznati prirodne vrednosti rita, njegov biljni i životinjski svet, njegovo trenutno stanje, kao i konkretne primere degradacije ekosistema koji se negativno odražavaju na živi svet rita. Osim predavanja i radionica, polaznike kampa očekuje i mnogo terenskog rada i istraživačkih akcija, ali i uživanja pored Dunava u prelepom okruženju rita. Prijava za volonterski kamp Sacuvajmo rit.

~ Solarna akademijaedukativni kamp (održava se od 5. do 12. avgusta)
Učenici će kroz druženje i grupni rad uz stručno vođstvo naučiti da sastave mini solarnu elektranu. Cilj je da nauče kako teče sam proces dobijanja električne energije od Sunca, kao i da praktično primene stečeno znanje. Kruna obuke će biti instaliranje solarnih panela na Eko šumsku kuću u Koviljskom ritu i boravak u njoj uz korišćenje električne energije dobijene od mini solarne elektrane koju su sami napravili. Aplikacioni formular.

~ Preživljavanjeomladinski kamp (održava se od 18. do 25. avgusta)
Kamp se održava u Ekološkom centru “Radulovački” i SRP “Koviljsko-petrovaradinskom ritu” u Eko šumskoj kući i u šatorima. Tokom 7 dana učesnici timski rešavaju zadatke. U zavisnosti od umešnosti u rešavanju postavljenih izazova, zavisiće i njihov dnevni budžet za hranu, ali i količina i kvalitet opreme koji će njima biti na raspolaganju. Jedan od zadataka biće i organizovanje akcije u saradnji sa lokalnom zajednicom kako bi se uspešno rešio neki problem lokalnih žitelja. Aplikacioni formular Prezivljavanje 2013.

Više informacija na office@pokretgorana.org.rs ili  www.pokretgorana.org.rs.