Home [ savetovalište za mlade ] Imam dve velike ljubavi, jezike i psihologiju

Imam dve velike ljubavi, jezike i psihologiju

100
0

Pitanje:

Imam problem za koji sam mislila da se neće meni desiti. Naime, imam dve velike ljubavi, jezike i psihologiju. Jezike učim celog života, psihologiju samo u srednjoj. U početku sam bila sigurna da ću upisati filološki, kasnije sam se odlučila za psihologiju, a zatim opet za jezike jer sam smatrala da treba da dam maksimum od sebe u onome u čemu sam najbolja. Međutim, pitam se da li grešim jer se meni psihologija previše dopada. Neki mi kažu da sam za jezike i da je šteta da ne upišem to kad ih volim i imam želju da jednog dana budem profesor, neki mi kažu da sam definitivno za psihologiju jer me potpuno vide u tome. Plašim se da ću pogrešiti bilo šta da odlučim. Do pre nedelju dana sam bila sigurna da ću filološki, a sad mi je žao što ne pokušavam i psihologiju. Rastrzana sam između ta dva fakulteta, želim da sam bar tako razmišljala pre nekoliko meseci, a ne 4 meseca pred prijemni, s obzirom na to da se već uveliko spremam. Imate li savet, šta da radim i kako da rešim ovu dilemu?

Odgovor:

Poštovana, pažljivo čitajući tvoje pismo, zapazio sam da su razlozi za filološki: 1. Da si u tome najbolja; 2. Drugi kažu da si ti za to; 3. U jezicima imaš višegodišnje iskustvo uspeha; a da je razlog za psihologiju – to što ti se ona veoma, tj. kako ti kažeš „previše“ dopada. Moguće je da kada je u pitanju filološki, kod tebe postoji više samopouzdanja da ćeš u tome uspeti, da ti studije i buduća profesija neće predstavljati problem, dok, kada je reč o psihologiji, tu vidiš određenu neizvesnost, ne znaš šta te tu tačno čeka. Mislim da je moguće o ovoj dilemi razmišljati i ovako: „Šta god da izaberem neću pogrešiti“.

Moguća je i neka vrsta komplementarnog izbora, recimo upis filološkog uz čitanje psihološke literature, i kasnije recimo upis poslediplomskih studija na psihologiji, i možda bavljenje nekom graničnom oblašću između psihologije i filologije (na primer psiholingvistikom ili pedagoškom psihologijom), ili pak upis psihologije, a paralelno pohađanje naprednih kurseva jezika, i dalje usavršavanje jezika kroz čitanje i/ili prevođenje strane psihološke literature.

Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.