Home [njuz] EYOF: Spoj tradicije i ekstremnih sportova

EYOF: Spoj tradicije i ekstremnih sportova

44
0

 Svečanom ceremonijom, paljenjem plamena i bogatim kulturno-umetničkim programom 22. jula sa početkom u 20 časova i 15 minuta u Beogradskoj areni biće otvoren Eyof, Evropski olimpijski festival mladih, koji se ove godine održava u Beogradu, a koji će trajati do 27. jula. U takozvanom Olimpijskom selu, u Studentskom gradu, na prostoru od Glavnog trga do Doma kulture, na 15 lokacija biće izvedeni raznovrsni programi posvećeni mladima od 14 do 17 godina, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
– Na Festivalu učestvuje više od tri hiljade mladih sportista iz 49 zemalja, koji će imati priliku da se upoznaju sa našim gradom i zemljom, kao i načinom na koji se njihovi vršnjaci iz Beograda zabavljaju.

Pokušaćemo da na etnonačin predstavimo našu zemlju, uz dosta raznolik program, biće malo tradicionalnog malo modernog, počev od muzike Sanje Ilića, tamburaša, renesansne muzike, folklora, do rep muzike i tako dalje, izjavio je Boško Đorđević, reditelj otvaranja i zatvaranja Eyof-a, ističući da je posebna pažnja na Festivalu posvećena ekstremnim sportovima, tako da će posetioci moći da uživaju u atrakcijama biciklista, roleraša i drugih.

Marko Stojanović, predsednik Komisije za kulturu i olimpijsko obrazovanje Predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije, podsetio je da je koncept Festivala preuzet od pravih Olimpijskih igara, ali da će posetioci moći da uživaju i u mnogim drugim zanimljivostima.
– U Olimpijskom selu posetioci će moći da se odmore, uživaju, nešto nauče, a pre svega da se zabave. U programu su razni koncerti, igranje najsavremenijih kompjuterskih igrica, takmičenje u brzom slanju SMS poruka, igranje mini golfa, učenje pantomime, folklornih igara, a neko će dobiti i svoj portret "Zadovoljnog olimpijca".

U specijalnim multimedijalnim kabinama, posetioci će ostavljati svoje poruke i utiske o Festivalu, rekao je Stojanović i pozvao sve Beograđane da posete Olimpijsko selo narednih dana.
U okviru Festivala biće takođe održan i Mini festival novog srpskog filma, u okviru koga će biti prikazano osam filmova, koji se tiču mladih (Kako postati heroj, Sedam i po, Potera za Srećkom, Anđeli 3…).

Izvor: Danas