Home [ volontiranje ] Poziv za volontere – RELOAD festival

Poziv za volontere – RELOAD festival

85
0

Šestu godinu za redom biće održan „Relpad Festival“, koji će trajati od 19. do 28. Jula. 2013.godine.
Ove godine, festival će pored redovnih glavnih muzičkih večeri 26,27, i 28. jula, sadržati i mnoge interaktivne radionice (crtanje grafita, poi plesa, muzičke produkcije, izrade eko nakita), projekcije filmova, pozorišne predstave i otvorene radionice, koje kreću od 19. jula.

Mole se svi zainteresovani za učešće u organizaciji i celokupnoj implementaciji „Reload Festival 2013“ da se prijave motivacionim pismom sa
ličnim podacima i iskustvima na mail reloadfestival.volonteri@gmail.com

Za sve volontere obezbeđen je smeštaj u kampu ili kod lokalnih volontera iz Vladičinog Hana i hrana tokom celog boravka.

KONKURS JE OTVOREN DO 07.07.2013.g.

ŠTA JE RELOAD?
Ideologija kojom je vođen Reload – otvoreni festival, borac za edukaciju mladih u nerazvijenim delovima Srbije. Reload je otvoreni festival. Festival publike a ne profita i institucije.

Festival omladine, zdravog života, zdrave kulture i edukacije. Sve to uz zabavu, muziku i aktivno učestvovanje svih posetioca, volontera i organizatora. Svi mi činimo i stvaramo Reload! Srpski festival, stvoren i organizovan od strane srpske omladine, finansiran primarno od srpske opštine i dešava se u zemlji Srbiji. To nikako ne znači da festival nije i internacionalnog karaktera. Baš naprotiv jeste, sa stranom publikom, stranim izvođačima i organizovan uz pomoć ljudi iz regiona, svi su i više nego dobrodošli. Ono što znači je da se festival organizuje u srpskoj kulturi i duhu. Reload se održava tradicionalno već pet godina u Vladičinom Hanu.

Organizatori festivala su Opština Vladičin Han, Centar za kulturne delatnosti, turizam i bibliotekarstvo i Kancelarija za mlade na čelu sa neformalnom grupom mladih volontera “Reload Vladičin Han”. Cilj ove manifestacije je pre svega promocija grada Vladičin Han, animiranje mladih i njihovo aktivno učešće kroz samu pripremu i realizaciju festivala i pružanje prilike da mladi u Vladičinom Hanu osete duh festivalske atmosfere. Stvaranjem pozitivne atmosfere tokom festivalskih dana daje se značajan doprinos formiranju drugačijeg sistema vrednosti, pre svega kod mladih ljudi, podsticanju muzičke i
sportske kulture kao i svesti o očuvanju i uređenju životnog prostora Opštine Vladičin Han. Ujedno se stavlja akcenat na osećaj zajedništva i i poboljšanje stanja međuljudskih odnosa u lokalnoj zajednici.

S’obzirom da muzički festival postoji već pet godina, ova godina predstavlja okosnicu. Nama organizatorima je u planu da se festival podigne na viši nivo, i da Reload dovede mlade bendove sa prostora celog Balkana (Srbije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Grčke). Planiramo uključiti i edukativni program koji će omogućiti mladima ideje za aktivno provođenje slobodnog vremena i prostor da se kreativno izraze. Tako će tokom festivala biti radionice grafita, dj-inga, društveno angažovanog pozorišta, ekologije, promocije volonterizma kao pokretača društvenih promena i baza celog festivala.

ZA ŠTA SE ZALAŽE?

  • Razvoj inovativne, kritičke i eksperimentalne umetničke i kulturne produkcije.
  • Uticaj na formulisanje i sprovođenje kulturne politike u Republici Srbiji na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou i na formulisanje i sprovođenje drugih javnih politika koje su s njom u vezi.
  • Razvoj međunarodne kulturne saradnje, a posebno kulturne saradnje u regionu jugoistočne Evrope.
  • Razvoj međusektorske saradnje u oblasti kulture u Republici Srbiji, posebno razvoj novih modela organizacije i partnerstva civilnog i javnog sektora u Republici Srbiji.
  • Decentralizacija kulture u Republici Srbiji.
  • Razvoj interkulturnog dijaloga i negovanje kulturne raznolikosti.
  • Jačanje kapaciteta aktera u oblasti kulture.
  • Širenje i unapređivanje edukacije u oblasti kulture.
  • Unapređenje stručnih i naučnih istraživanja u kulturi.
  • Podsticanje kreativnih sposobnosti i kritičkog mišljenja mladih.
  • Buđenje kulturnih i zadovoljenje razvojnih potreba mladih.
  • Prepoznavanje kulture jednakosti i različitosti i stvaranje poštovanja prema kulturnom, nacionalnom i verskom diverzitetu.
  • Strateško promišljanje i stalna aktuelizacija osnovnih načela nezavisnog organizovanja i delovanja na kulturnoj sceni u odnosu na prethodni sadašnji i budućidruštveno-politički kontekst.
  • Realizuje projekte koji za cilj imaju razvoj turizma, održivirazvoj i ekologiju, energetsku efikasnost, reciklažu, poboljšanje položaja OSI i drugih marginalnih grupa.
  • Aktivno uključivanje svih etničkih, društveni i socijalnih kategorija stanovništva u realizaciju ciljeva Udruženja