Home [treninzi] Obuka za lidere interkulturalnih omladinskih razmena

Obuka za lidere interkulturalnih omladinskih razmena

23
0

Nakon uspešno realizovanih obuka 3 generacije polaznika, Volonterski centar Vojvodine raspisuje poziv za novu generaciju polaznika obuke za lidere interkulturalnih omladinskih razmena.

Cilj i kratak opis:
Program obuke za lidere interkulturalnih omladinskih razmena je sertifikovan od strane Nemačko- francuske kancelarije za mlade (www.ofaj.org, www.dfjw.org). Program obuke prati kurikulum razvijen od strane OFAJ/DFJW.

Cilj obuke je da omladinske radnike obuči i osnaži za planiranje, organizovanje i realizaciju interkulturalnih omladinskih razmena. Obuka se sastoji iz tri dela od koji će biti realizovani redom u Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji. Namenjena je omladinskim radnicima koji imaju iskustva sa volonterskim kampovima ili omladinskim razmenama a prvenstveno onima koji su zainteresovani da u skorijoj budućnosti organizuju i vode interkulturalne omladinske razmene.

Tokom obuke učesnici će steći teorijska znanja i praktična iskustva iz sledećih oblasti::

 

  • Liderstvo, kompentencije lidera u interkulturalnim razmenama
  • Rad sa grupama, razvoj grupa, dinamika grupnog rada
  • Timski rad, uloge u timu, rad u međunarodnom timu
  • Jezičke animacije
  • Kultura i interkulturalno učenje
  • Osmišljavanje programa omladinske razmene, logistika, finansijski plan, evaluacija programa
  • Predrasude i stereotipi, rad sa konfliktima, komunikacija
  • Finansiranje programa, pisanje projekta i budžetiranje, izrada narativnog i finansijskog izveštaja
  • Različiti metodološki pristupi u internacionalnom omladinskom radu

Organizatori:
Obuku realizuje Volonterski centar Vojvodine zajedno sa partnerskim organizacijama Interkulturelles Netzwerk iz Nemačke i Peuple et Culture iz Francuske. Trenerski tim će biti sastavljen od predstavnika partnerskih organizacija, a činiće ga iskusni treneri sa dugogodišnjim iskustvom u omladinskom radu, kao i programima neformalnog obrazovanja i interkulturalnih razmena.

Period i mesto realizacije:
Obuka se sastoji iz tri celine, a od učesnika se očekuje da ako se prijave i budu odabrani za učešće učestvuju u sva tri dela obuke.
Obuka će se realizovati u skladu sa navedenim vremenskim planom:

I deo – 9. jun – 16. jun 2013. godine

II deo – 19. oktobar – 26. oktobar 2013. godine

III deo – tokom proleća 2014. (datum će naknadno biti određen)

Profil učesnika:
Učesnici obuke biće grupe ljudi iz Srbije, Nemačke i Francuske, a grupu iz svake zemlje čini do 7 učesnika koji zadovoljavaju sledeće uslove:

  • namanje 18 godina starosti
  • voljni da se angažuju u osmišljavanju i sprovođenju interkulturalnih omladinskih razmena (kroz i uz podršku VCV tima)
  • osobe koje mogu učestvovati u sva 3 dela obuke prema navedenom vremenskom planu
  • poželjno znanje nemačkog ili francuskog jezika
  • poželjno iskustvo u interkulturalnim omladinskim razmenama ili volonterskim radnim kampovima

Jezik obuke
Zvanični jezici ovog programa su srpski, nemački i francuski. U najvećem delu obuke učesnici će se izražavati na svom maternjem jeziku a biće obezbeđen konsekutivni prevod. U radu u malim grupama učesnici će koristiti engleski jezik, mada u slučaju potrebe i u ovim delovima programa će biti obezbeđen prevod.

Sertifikat
Svi učesnici koji uspešno završe čitav program obuke (učestvuju na sva tri dela) i urade praktični deo (učestvuju u pripremi i implementaciji jedne interkulturalne omladinske razmene) stiču pravo na sertifikat izdat od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade i time mogućnost (ukoliko to žele) da se nađu u javnoj bazi lidera omladinskih razmena, te će na taj način biti dostupni organizacijama koje traže lidere i žele da ih angažuju u Srbiji, Francuskoj ili Nemačkoj (ili bilo kojoj drugoj državi). Više informacija o sertifikatu možete naći na sajtu gde se nalazi i sama baza
www.dfjw-zertifikat.org (za sada samo na nemačkom i francuskom ali priprema se i verzija na engleskom jeziku).

Finansijski aspekat učešća:

U toku trajanja obuke učesnici imaju obezbeđen smeštaj, hranu, kao i sve neophodne materijale za rad. Putni troškovi učesnika će biti refundirani od strane organizatora. Putni troškovi se refundiraju u potpunosti a za učesnike iz Srbije u maksimalnom iznosu od 322€ po osobi. Učesnici iz Srbije plaćaju participaciju za učešće na treningu u iznosu od 50€ za svaki deo obuke. Učesnici iz Nemačke i Francuske plaćaju participaciju u iznosu od 200€.

Rok za prijavu
Popunjen prijavni formular treba poslati na e-mail adresu konkurs@volontiraj.rs najkasnije do 7. aprila 2013. godine!