Home [njuz] Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhillfest

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhillfest

39
0

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhillfest iz Podgorice poziva stvaraoce iz regiona da prijave filmove na konkurs za 4. izdanje. Festival će biti održan početkom juna 2013. Aplikaciju zajedno sa propozicijama konkursa svi zainteresovani mogu naći na sajtu  www.underhillfest.me. Kontakt mejl je office@underhillfest.me. Krajnji rok za podnošenje prijava je 15. april 2013. godine.

Underhillfest je open air koncepta, održava se na nekoliko lokacija u gradu, a zaštitni znak su mu filmske projekcije na krovu parking garaže u centru grada. Prošlogodišnji je održan od 7. do 15. juna, a otvoren u multiplesku “Cineplexxu” projekcijom filma “Pina” Vima Vendersa u prepunoj najvećoj Sali, koja broji 300 mjesta. Festival su obilježile i izuzetno posjećena crnogorska premijera filma “Orskestar” Pjera Žalice, koji je bio i gost festivala. Publici se poklonio i protagonista filma, pop pjevač Saša Lošić. Osim njih, gosti fesitvala su bili i rediteljka filma “Jajašca za kasnije” Marike Šelart, Dragana Kanjevac, autorka filma “Sonja”, Demien For – reditelj filma “Kada su djevojke flertovale sa bogovima”, producent filma „Blokada“ Oliver Sertić i reditelj Nedžad Begović, autor dokumentarca „Film snimljen mobilnim telefonom“.

Sastavni dio Underhillfesta su i radionice za mlade filmske autora na kojima su tokom prethodnih godina predavanja imali reditelji Boris Mitić, Vlado Perović, Dmitar Anakijev, Nebojša Slijepćević i producenti Snežana Penev i Oliver Sertić. Festival je prepoznat i po odličnim koncertima na otvorenom, a do sada su nastupali Eyesburn, Darkwood Dub, Svi na Pod! i Elemental.

Na III festivalu, nagrada “Maslačak” u međunarodnoj selekciji pripala je ruskom filmu “Sjutra” reditelja Andreya Gryazeva, specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji filmu “Jajašca za kasnije”, autorke Marike Šelart. „Maslačak“ u regionalnoj selekciji, dobio je film „Marijine“ hrvatske autorke Željke Sukove, a specijalnu nagradu film „Blokada“ Igora Bezinovića. Festivalska nagrada je rad jednog od najpoznatijih crnogorskih umjetnika Romana Đuranovića.