Home [akcija] NOVI CIKLUS PREDAVANJA DR LJUBOMIRA MAŠIREVIĆA U DKSG

NOVI CIKLUS PREDAVANJA DR LJUBOMIRA MAŠIREVIĆA U DKSG

61
0

Novi ciklus predavanja sa projekcijama dr Ljubomira Maširevića „Filip K. Dik na filmu“ počinje 4. marta u 20h u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad. Ljubomir Maširević će u ovim predavanjima analizirati problem adaptacije književnog dela u pokretnu sliku na primeru naučno fantastičnog opusa pisca Filipa K. Dika. U okviru ovog ciklusa će komparativnim putem u odnosu na literarne predloške Filipa Dika biti predstavljene četiri uspešne ekranizacije njegovih romana i novela. U pitanju su filmovi Istrebljivač Ridlija Skota, Totalni opoziv Pola Verhovena, Skriveni izveštaj Stivena Spilberga i Isplata Džona Vua, koji će biti prikazani nakon uvodnih predavanja 4,5,6. i 11. marta.

O značaju ovih predavanja Igor Toholj, urednik filmskog programa DKSG, kaže „Filip K. Dik je jedan od najoriginalnijih SF pisaca koji su se do sad pojavili na američkoj sceni. Njegovo polje interesovanja karakteriše obrađivanje nekoliko tema koje ujedno predstavljaju i glavne osobenosti njegovog SF dela. On pre svega preispituje identitet njegovih junaka u zamišljenom SF svetu, a ona je  često izložena deformaciji i raspadanju koje najčešće nastaje usled izmenjenog mentalnog stanja glavnog junaka izloženog drogama, ili se nalazi u zagrobnom životu, ima paranormalne sposobnosti ili sumnja da je robot replika ljudskog bića. Junaci njegovog sveta često bezuspešno pokušavaju da otkriju razliku između realnog i iluzije, što polako postaje dominanta u našoj savremenoj sajber stvarnosti kojom smo okruženi. Njegova dela imaju i antropološku dimenziju- Filp K. Dik je svojim pričama na izvanredan način tematizovao šta nas to čini ljudima u odnosu na identično sačinjene robote ili androide koji preuzimaju humane funkcije. Ovaj Filmski ciklus pokušava da predstavi do sada najuspešnije ekranizacije njegovih romana i pripovedaka koji su u estetskom smislu dostojni predstavnici svojih literarnih predložaka.”

Ljubomir Maširević rođen je u Zrenjaninu 1979. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2004. na temu „Kastelsovo shvatanje globalizacije“. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu magistrira 2007. sa temom „Film i nasilje“. Doktorsku tezu „Postmoderna društvena teorija na primeru savremenog filma“ odbranio je 2010. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu na katedri za sociologiju, a 22. novembra 2010. promovisan je u doktora nauka na Rektoratu Beogradskog univerziteta. Predaje na predmetima Sociologija kulture, Sociologija medija i Sociološke teorije medija na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

 

Satnica:

Ponedeljak 4. 3. u 20:00, Velika sala DKSG

ISTREBLjIVAČ

r: Ridli Skot

ul: Harison Ford, Rutger Hauer

SAD, 1982, 116′

 

Utorak 5. 3. u 20:00, Velika sala DKSG

TOTALNI OPOZIV

r: Pol Verhoven

ul: Arnold Švarceneger, Šeron Stoun

1990, SAD, 113′

 

Sreda 6. 3. u 20:00, Velika sala DKSG

SKRIVENI IZVEŠTAJ

r: Stiven Spilberg

ul: Tom Kruz, Kolin Farel, Samanta Morton

SAD, 2002, 145′

 

Ponedeljak 11. 3. u 20:00, Velika sala DKSG

ISPLATA

R: Džon Vu

ul: Ben Aflek, Aron Ekhart

SAD, 2003, 119′