Home [njuz] Volontiranje i praksa će se upisivati u diplomu

Volontiranje i praksa će se upisivati u diplomu

71
0

Studentima Univerziteta u Beogradu će se ubuduće, kroz dodatak diplomi, beležiti bodovi za obavljenu praksu, volonterski rad i druge vannastavne aktivnosti, što će omogućiti poslodavcima da bolje sagledaju njihove kvalitete pri zapošljavanju.

Kako objašnjava Ivan Šašić, student prorektor tog univerziteta, poeni za vannastavne aktivnosti neće ulaziti u redovne bodove tokom studiranja, već će se upisivati u „dodatak diplomi”, koji će poslodavcu dati dodatne informacije o kandidatu.

– Poslodavac će shvatiti da niste samo učili, što je primarno, već ste radili još nešto, što govori o vašem angažovanju mimo učenja i o vama samima – rekao je Šašić.
Prema rečima Vladimira Smuđe, predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, jedan bod će vredeti između 25 i 30 časova rada, a student može biti angažovan na nekoliko poslova i tako sabirati veći broj bodova.
– Poslodavac će moći da se opredeli za studenta koji ima visok prosek i posvetio se samo učenju ili da odabere onoga koji se posvetio i nekim drugim aktivnostima – dodaje on.
Poslodavci kažu da uvek analiziraju interesovanja i dodatne aktivnosti studenata, ali da ni u kom slučaj ne zanemaruju osnovne pokazatelje znanja koje studenti stiču tokom studija.
– Uvek se u biografiji kandidata gleda, između ostalog, kakva su mu interesovanja, energija da pospeši društvo i šta je radio mimo studija. Ipak, verujem da će poslodavci i sami procenjivati ove faktore i neće se oslanjati samo na tu vrstu bodovanja – kaže za „24 sata” Dragica Pilipović-Šefi, generalna direktorka SBB-a.
Branislav Grujić, predsednik kompanije „PSP Farman”, kaže da, po njegovom mišljenju, Univerzitet u Beogradu i dalje školuje najbolje kadrove u Srbiji, i dodaje da je dobro ako takav sertifikat pouzdano prikaže napore studenata da tokom studija nauče i praktične veštine koje će im koristiti u budućem pozivu.

 

Šta će se bodovati?
VREDNOSTI – Kako bi se sprovela ova ideja, Senat Univerziteta u Beogradu trebalo bi tokom februara da usvoji pravilnik o vrednovanju vannastavnih aktivnosti studenata. Taj akt će predvideti da student dobija bodove za obavljenu praksu, volonterski rad, angažovanje u sportskom društvu, naučnoistraživački rad i aktivno učešće u organima i telima Univerziteta.

Izvor: 24 sata