Home [njuz] Priručnik „Javni prostori i kako ih otključati”

Priručnik „Javni prostori i kako ih otključati”

47
0
Bez ambicije da ponudi konačna rešenja, cilj ovog priručnika je da podstakne sve potencijalne korisnike i nadležne strukture na odlučnije i konkretnije bavljenje tematikom javnih prostora u Srbiji. Iako sada neiskorišćeni i nefunkcionalni, ovi prostori čine veliki potencijal za stvaranje novih vrednosti, razvoj društvenog aktivizma, omladinskog preduzetništva i šire kulturne ponude.

Na neformalnim grupama, udruženjima, umetnicima, pojedincima itd. je da takve prostore traže, revitalizuju i koriste a na lokalnim samoupravama, privatnim preduzetnicima i različitim lokalnim i nacionalnim institucijama je da u skladu sa mogućnostima, to svim građanima i građankama omoguće. Zato je ovaj priručnik tu, da svima koji žele da se upuste u borbu za prostor bude alatka i pomoć.

Iz iskustva u radu na lokalnom nivou, iz primera dobre prakse raznih organizacija i inicijativa, iz važećih dokumenata i domaćeg pravnog okvira, Građanske inicijative su kroz kampanju „Otvoreno o javnim prostorima”, došle do osnovnih koraka i mehanizama za otključavanje javnih prostora.

Od okupljanja ekipe sa zajedničkom idejom, mapiranja raspoloživih prostora, upoznavanja pravnog okvira i raznih mehanizama za otključavanje javnih prostora, pa sve do preporuka šta raditi nakon što se neki prostor otključa.

Uz pet različitih studija slučajeva, želeli smo da prikažemo realnost i predstavimo glavne izazove sa kojima se danas susreću svi oni koji se bore za javne prostore širom Srbije. Priručnik takođe nudi moguće odgovore i alternative kako država i lokalne samouprave mogu da razviju sistem, legislativu i standarde u oblasti korišćenja i prenamene javnih prostora.

Kampanja “Otvoreno o javnim prostorima” želi da ovaj priručnik bude aktivno korišćen i primenjen i da u velikoj meri pomogne u sagledavanju svih mogućnosti za revitalizaciju javnih prostora.

Voleli bismo ako bi lakša dostupnost i bolje poznavanje teme javnih prostora doprinelo i imalo za rezultat nove ideje, inicijative i projekte usmerene na rešavanje problema napuštenih prostora, rešavanje nedostatka prostora za sve one kvalitetne inicijative koje nestaju usled nedostatka sredstava za prostor, kao i delovanje raznih formalnih i neformalnih grupa, udruženja građana i pojedinaca.

Svratite svakog radnog dana između 9 i 17h do Cara Dušana 70 (Beograd) po svoj primerak štampanog izdanja priručnika ili jednostavno čitajte priručnik on line.

Kampanju Građanskih inicijativa „Otvoreno o javnim prostorima” podržava USAID u okviru programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” a kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).