Home [njuz] Ministarstvo omladine i sporta zajedno sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji proglasilo...

Ministarstvo omladine i sporta zajedno sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji proglasilo najbolje omladinske volonterske projekte i obeležilo Međunarodni dan volontera

46
0

U okviru programa „Mladi su zakon“ dodeljene nagrade mladim volonterima koji su volonterskim inicijativama  unapredili lokalne zajednice i dali pozitivan primer aktivizma i solidarnosti

Ministarstvo omladine i sporta i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji obeležili su 5. decembar, Međunarodni dan volontera i dodelili nagrade za najbolje omladinske volonterske projekte. U okviru ovogodišnjeg programa „Mladi su zakon“, Ministarstvo omladine i sporta finansiralo je 224 omladinska volonterska  projekta u iznosu od skoro 17 miliona dinara. Nagrade za najbolje volonterske inicijative i inicijative koje posebno promovišu vrednosti  EU, dodelili su ministarka omladine i sporta Alisa Marić i Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.
Prvo mesto osvojila je neformalna volonterska grupa „Lučani u srcu”, Lučani iz Moravičkog okruga, sa projektom „Humanost na delu”. Aktivisti voloterske grupe organizovali su predstave i koncerte na kojima je ulaz bio besplatan, a u cilju prikupljanja doborovoljnih priloga za decu obolelu od dijabetesa. Cilj grupe „Lučani u srcu“ bila je da kod svih građana, a pre svega mladih podigne svest o ovom problemu i da ih podstakne da se aktivno uključe u rešavanje jednog konkretnog problema koji se tiče cele lokalne zajednice, ali i mladih pre svega. Drugo mesto pripalo je udruženju mladih “CEMROP – Centar mladih Roma”, Požega iz Zlatiborskog okruga, sa projektom: “Šta znaš o meni?” kojim je pokrenut dijalog o poznavanju i promovisanju romske kulture među mladima iz Požege. Ovim projektom je na kreativan način prikazano je sa kakvim se izazovima susreću mladi Romi u svakodnevnom životu. Na trećem mestu našla se neformalna grupa “Pozitiva”, Milatovac, opština Batočina iz Šumadijskog okruga, sa projektom “Male igre, velikih majstora” koji je imao za cilj sređivanje prostora – Kluba za mlade u Milatovcu koji će koristiti mladima za kvalitetno i sadržajno provođenje slobodnog vremena. Dodatna nagrada pripala je projektu neformalne grupe “Omladinsko pozorište tehničke škole“ iz Smedereva, Podunavski okrug za volonterski projekat „Učionica koja život znači“. Kroz ovaj projekat uređena je školska učionica potrebna za rad pozorišta čime je stvorena mogućnost da učionicu koriste i buduće generacije mladih glumaca.

Delegacija Evropske unije u Srbiji  je dodelila tri počasne nagrade volonterskim inicijativama koje posebno promovišu Evropske vrednosti. Nagade su dobili volonterska grupa Asocijacija eksperata poslovnog i industrijskog menadžmenta Srbija, Bora iz Borskog okruga sa projektom “Sport pre svega” za promovisanje sporta i aktivnog života u svim starosnim dobima, Đački parlament Hemijsko prehrambene srednje škole, Čoka iz Severnobanatskog okruga za projekat “The Beauty of Diversity” za podstrek kulturnom dijalogu i druženju mladih iz različitih nacionalnih grupa i omladinska gupa Pozorište mladih Kulturnog centra Pećinci iz Sremskog okruga za pozorišnu predstavu koja je doprinela međugeneracijskom druženju, upoznavanju različitih kultura i promociji solidarnosti sa ugroženim sugrađanima.
„Cilj svih nas je bolja država, bolje društvo, bolja zajednica u kojoj živimo.  Vi, volonteri, svojim angažovanjem, nesebičnim zalaganjem i energijom dajete primer svima nama kako da učinimo društvo boljim. Pomažući drugima, vi radite i na sebi. Ministarstvo omladine i sporta je kroz program Mladi su zakon imalo želju da pruži priliku kako aktivnim udruženjima omladine, tako i aktivnim liderima i neformalnim grupama mladih da realizuju svoje ideje. Vi ste zajedno sa još 400 omladinskih volonterskih grupa tokom trogodišnjeg trajanja programa Mladi su zakon, imali priliku da uradite nešto dobro za svoju zajednicu.“, poručila je prof. dr Alisa Marić, ministarka omladine i sporta.
“Evropska unija je osnovana na vrednostima kao što su solidarnost, tolerancija i aktivno učešđe u izgradnji demokratskog društva. Ovi mladi ljudi su svojim nesebičnim akcijama pokazali da se u Srbiji neguju Evropske vrednosti. Nadam se da će naše nagrade i priznanja služiti kao podsticaj da nastave da aktivno učestvuju u izgradnji demokratske Srbije i Evrope.” izjavio je Vensan Dežer.

U okviru programa „Mladi su zakon“, Ministarstvo omladine i sporta je po treći put organizovalo konkurs za najbolje omladinske volonterske projekte, koji su ove godine izazvali još veće interesovanje među mladi aktivistima. U cilju promocije volonterizma koji je prepoznat u Nacionalnoj strategiji za mlade i Zakonu o mladima, kao i pružanja podrške mladima da doprinesu boljem životu u mestu u kome žive, Ministarstvo omladine i sporta je u saradnji sa iskusnim udruženjima – Resurs centrima u 25 okruga Srbije do sada finansiralo 402 omladinska volonterska projekta  u iznosu više od 32 miliona dinara, koja su realizovana u 125 opština/gradova u Srbiji.
Kako istraživanja pokazuju da je dve trećine mladih u Srbiji spremno da volontira ukoliko bi im se pružila prilika, Ministarstvo omladine i sporta je u saradnji sa predstavnicima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Grupe „Hajde da…“ – Kontakt tačke za sprovođenje programa Evropske komisije „Mladi u akciji“, Mladih istraživača Srbije, Kancelarije za mlade Vranje, evropskih nacionalnih institucija kulture u Srbiji (Engleske, Nemačke i Švedske),  volonterima učesnicima Evropskog volonterskog servisa i volonterima Sportskog saveza Srbije prikazalo mladima dodatne mogućnosti i programe koji se bave volontiranjem na međunarodnom, evropskom i nacionalnom nivou.
Voditelji programa bili su Gorica i Dragan, a program je upotpunjen muzičkim numerama hora Pevačkog društva „Stanković“ i predstavom volonterske grupe „Pozorište mladih Kulturnog centra Pećinci“.
Obeležavanje Međunarodnog dana volontera nastavljeno je u Supernatural parku, na Adi Huji, gde su državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin i Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer zajedno sa ambasadorima i predstavnicima ambasada 11 država i volonterima Kancelarije za mlade Palilula i Savezom izviđača Srbije zasadili 70 sadnica raznog drveća. Ministarstvo omladine i sporta doniralo je dve sadnice breze i 20 sadnica topola.