Home [njuz] Danas pocinje festival Alternative film/video

Danas pocinje festival Alternative film/video

44
0

ALTERNATIVE FILM/VIDEO, festival novog filma i videa, se održava od 5. do 9. decembra 2012. u Domu kulture Studentski grad. Festival ove godine obeležava jubilej – 30 godina od prvog izdanja festivala koji je realizovan 1982, a tema vodilja biće Film posle filmske trake. Da li će digitalizacija filma uticati na estetiku i društveni značaj alternativnog filma i filma uopšte i kakva je njegova budućnost – pitanja su koja će biti razmotrena kroz niz izložbi, foruma, okruglih stolova, radionica, filmskih i digitalnih projekcija.

Selektori festivala Greg DeCuir, filmski teoretičar, i Zoran Saveski, filmski autor, su od 400 filmova pristiglih iz celog sveta, uključili 51 film u Takmičarsku selekciju (InterPro i RegioPro) i 21 film u dva prateća programa (Alternative Narative i Aure). Žiri sa prvog izdanja festivala zasedaće i ove godine u sastavu: Vlada Petrić, Sava Trifković, Božidar Zečević i Joca Jovanović, i sastaviće listu značajnih ostvarenja festivala. Autori nagrađenih filmova dobijaju mogućnost da realizuju novi film u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG-a (osnivača i organizatora festivala).

U okviru pratećeg programa biće održana dva okrugla stola na teme ALTERNATIVE FILM/VIDEO 30 godina posle i Film posle filmske trake. Novi programski segment festivala Prvi Alternative Film/Video istraživački forum okupiće grupu renomiranih međunarodnih stručnjaka, istraživača, predavača i teoretičara koji se bave alternativnim, eksperimentalnim, avangardnim filmom i videom, i novim medijima. Tema ovog inicijalnog jednodnevnog foruma je istraživanje i predavanje u oblasti alternativnog filma i videa.

Vasil Burikas programski urednik eksperimentalnog foruma na Solunskom filmskom festivalu će predstaviti savremeni grčki eksperimentalni i nezavisni film u okviru programa The Shit and the Fan i vodiće radionicu Film na filmu na kojoj će 10 polaznika iz ExYU regiona proći kroz ekskluzivan proces razvijanja filmskih traka. Na Scratch radionici Ivana Ladislava Galete posetioci će imati priliku da manuelno intervenišu na 35mm traci i prisustvuju projekciji filma – rezultatu ovog zajedničkog stvaralačkog čina. Poseban program biće posvećen mađarskom kratkom amaterskom filmu koji je uredio Sebastijan Kodolanji iz Kinoteke u Budimpešti. U Velikoj galeriji biće postavljena izložba plakata i publikacija pod nazivom ALTERNATIVE FILM VIDEO 1982-2012, a u Galeriji će biti otvorena izložba Nenada Bračića Foto kino oprema.

Zanimljive će biti projekcije nagrađenih filmova festivala iz 1982, kao i specijalne projekcije i predstavljanja renomiranih autora iz regiona: Slobodana Valentinčića, Karpa Godine, Ivana Martinca, Davorina Marca, Ljubomira Šimunića. Festival će ove godine ugostiti 40 ljudi, autora filmova, predavača, kritičara i teoretičara iz inostranstva.

ALTERANTIVE FILM/VIDEO je osnovan 1982. godine kao festival jugoslovenskog alternativnog filma i videa, sa ciljem da zabeleži i teorijski definiše kretanja, da ukaže na vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma i videa. U ovih trideset godina festival je prolazio kroz različite transformacije u skladu sa turbulentnim društveno-političkim okolnostima. Od 2006. festival dobija međunarodni karakter, kako bi pružio uvid u nove tendencije na međunarodnoj sceni i omogućio širu kontekstualizaciju domaće i regionalne scene. Osnivač i organizator je Akademski filmski centar Doma kulture “Studentski grad”.