Home [akcija] UDRUŽENjE GRAĐANA „AURORA“ IZ BELE CRKVE U PARTNERSTVU SA KACELARIJOM ZA MLADE...

UDRUŽENjE GRAĐANA „AURORA“ IZ BELE CRKVE U PARTNERSTVU SA KACELARIJOM ZA MLADE OPŠTINE BELA CRKVA JE ZAPOČELO REALIZACIJU PROJEKTA „I JA IMAM ŠTA DA KAŽEM 2“

244
0

Udruženje građana „AURORA“ je osnovano 2007. godine. Jedan od osnovnih ciljeva udruženja je unapređenje kvaliteta života omladinske populacije u opštini Bela Crkva.

Kroz različite projekte, finansirane od strane pokrajinskih sekretarijata i ministarstava, udruženje se zalaže za poboljšanje uslova i povećane mogućnosti mladih. Informisanje mladih kako iz ugla samoinformisanja (gde mladi sami vrše klasifikaciju sebi potrebnih informacija i prosleđuju svojim vršnjacima), tako i iz ugla informisanja šire populacije stanovništva naše opštine pa i šire, predstavlja značajan činilac u izvršenju kako Loklanog akcionog plana za mlade, tako i Nacionalne strategije za mlade.

U 2009/10. godini realizovan je projekat pod nazivom „I ja imam šta da kažem“, u okviru koga su mladi obučeni za uređivanje i realizaciju radijskog programa. Ove godine je udruženje konkurisalo kod Ministarstva oladine i sporta, na konkursu za finasiranje i sufinansiranje projekata udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza kojima se ostvaruje javni interes u oblastima omladinskog sektora, a koji se realizuje u saradnji sa Kancelarijama za malade, sa predlogom projekta „I ja imam šta da kažem 2“.

Kao i ranijih godina udruženje građana „AURORA“ iz Bela Crkve je nastavilo kvalitetnu saradnju u obostranom interesu sa Kancelarijom za mlade Bela Crkva i u partnerstvu konkurisalo kod Ministarstva omladine i sporta, Republika Srbija. Zamenik predsednika udruženja Jelena N. Živković i koordinator KZM Goran Beljin prisustvoovali su svečanom potpisivanju ugovora koje se održalo 04.09.2012. godine u Palati Srbija, sali Jugoslavija, u Beogradu. Ovom prilkom je MOS sklopio ugovore sa 30 udruženja građana iz cele Srbije, od kojih 4 sa teritorije AP Vojvodine. Ministarstvo je za potrebe ovog konkursa izdvojilo iz budžeta preko 14.000.000 dinara, raspoređenih na 30 različitih omladinskih projekta. Za potrebe realizacije projekta „I ja imam šta da kažem 2“ udruženje je od MOS-a dobilo oko pola miliona dinara. Prebacivanjem sredstava na račun udruženja, početkom novembra meseca je započeta realizacija projekta.

Ideja vodilja ovog projekta je nadovezivanje na prethodno realizovan projekat obuke mladih za realizaciju informativnog i zabavnog programa, ali ovog puta za televizuju. Iz neformalnog razgovora sa mladima udruženje je došlo do saznanja da postoji realna potreba mladih za sistemom informisanja o omladinskim dešavanjima na lokalu, te će realizacija ovakvog projekta doprineti potrebama i očekivanjima mladih. Projekat će okupiti mlade ljude koji će sami uređivati program i baviti se temama koje ih interesuju, plasirati vesti koje su za njih interesantne, uređivati muzičke sadržaje, praviti reportaže i razmenjivati iskustva i informacije na forumu. Kroz obuke iz oblasti uredništva, TV novinarstva, TV kamere i montaže, mladi će steći osnovna znanja koja će moći da primene u tromesečnoj praksi kroz uređivanje i realizovanje televizijakih emisija i postavljanje vesti na portalu.
Želja nam je da što više mladih uključimo u aktivnosti u okviru ovog projekta. Mladi naše opštine moći će da se informišu o planiranim aktivnostima projekta, putem socijalne mreže „Facebook“, preko plakata koji će biti istaknuti na najprometnijim mestima kako u samom gradu, tako i u svim naseljenim mestima opštine, putem lokalne radio stanice i lokalnih novina, a takođe i direktnim kontaktom preko učeničkih parlamenata sa kojima je udruženje ostvarilo dobru saradnju.

U toku novembra meseca sprovodi se promocija projekta, kada će se promovisati i udruženje građana „AURORA“, partner Lokalna Kancelarija za mlade Bela Crkva i Ministarstvo omladine i sporta, Republika Srbija. Promocija projekta biće održana u svim naseljenim mestima naše opštine, gde će potencijalni korisnici biti u prilici da se upoznaju sa projektnim timom i predavačima, kao i sa planiranim aktivnostima projekta i temama radionica.