Home [ volontiranje ] POZIV ZA VOLONTERE: Festival “Oplaneti se! Recikliraj!” 5. novembar 2012.godine u Domu...

POZIV ZA VOLONTERE: Festival “Oplaneti se! Recikliraj!” 5. novembar 2012.godine u Domu omaldine u Beogradu

75
0
Organizator programa: Zelena lista Srbije je neformalna mreza lokalnih ekoloskih organizacija u Srbiji, cije su aktivnosti usmerene ka unapredjenju sistema upravljanja otpadom u Srbiji.
Mreza je osnovana krajem 2007. Formiranje i rad Zelene liste omogucio je Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za odrzive zajednice (ISC), uz finansijsku podrsku USAID-a.
Mladi istrazivaci Srbije preuzeli su ulogu koordinatora Mreze.
O programu:

Festival „Oplaneti se! Recikliraj“ predstavlja centralnu aktivnosti ekoloske mreze Zelena lista Srbije u okviru kampanje „Oplaneti se! Recikliraj“.  Akcija ima za cilj da se svim akterima u drustvu skrene paznja na potrebu primarne selekcije, ponovne upotrebe otpada i pokretanja procesa reciklaze. Vreme pocetka: 12.30h-15h
Balkanski fond za lokalne inicijative BCIF, Mladi istrazivaci Srbije MIS i Zelena Lista Srbije ce obezbediti ucesce preko 500 mladih  iz 12 gradova Srbije. Na samom festivalu bice proglaseni pobednici u okviru akcije „Oplaneti se! Ozivi otpad“ koja usmerena na pronalazenje nove upotrebne vrednosti otpada, kroz izradu predmeta od otpada i intervencije u skolskim dvoristima i dvoristima vrticima.
Telenor Fondacija ce obezbediti vredne nagrade za skole koje su izradili najefektnije predmete od otpada.
Pored toga u okviru festivala bice organizovan i muzicki humanitarni koncert a sav prihod od prodatih karata bice usmeren na zadrugu sakupljaca sekundarnih sirovina „Zelena zadruga“ iz Beograd.   Vreme pocetka: 21h
Detaljni program dogadjaja se nalazi u prilogu.
Zaduzenja volontera:
• pomoc u postavci eksponata, standova organizacija Zelene liste Srbije
• pomoc oko zbrinjavanja dece i gostiju iz unutrasnjosti
• davanje informacija i upucivanje na aktivnosti u Domu omladine – ocekuje se 10-ak autobusa iz 12 gradova Zelene liste Srbije sa skolskom decom, lokanim partnerima/aktivistima
• kada se zavrsi program, potrebno je salu raspremiti jer se uvece odrzava koncert
• prisustvo na sastancima za volontere kako bi mogli unapred da se pripreme
Rad sa volonterima:
Volonteri ce imati jednu kontakt osobu za sva pitanja i raspodelu obaveza, sa kojom ce se upoznati na prvom sastanku za volontere. SVI odabrani volonteri/ke ce proci obuku, jedan sastanak od sat vremena gde ce volonteri dobiti instrukcije I biti upoznati sa dataljama organizacije festivala.
To ce biti petak, 2. novembar, u 12h, u kancelariji Mladih istrazivaca Srbije (Bulevar umetnosti 27, Novi Beograd). Prisustvo svih izabranih volontera na tom sastanku je OBAVEZNO.
U toku sastanka ce se definisati i koordinator grupe. U prijavi za volontere cete imati priliku da se prijavite za koordinatora. Koordinator ce biti spona izmedju ostalih volontera i tima Zelene liste Srbije.
Vreme angazovanja:
Ocekujemo da se volonteri ukljuce na sam dan festivala, 5.11. (od 10 do 16 sati), mada je moguce da ce pomoc biti potrebna i u nedelju 4.11. o cemu ce se vise znati na pripremnom sastanku.
Profil volontera:
Nije neophodno nikakvo prethodno znanje ili vestina za obavljanje ovog posla. Bitno je samo da volonteri zele da nauce i da pomognu. Sve potrebne informacije volonteri ce dobiti na pripremnom sastanku, a u toku programa ce imati podrsku koordinatora volontera.
Broj volontera: 6
Sta volonter moze da ocekuje od programa:
– da postane volonter za zastitu zivotne sredine
– zanimljiva poznanstva sa predstavnicima prisutnih organizacija, decom
– ucesce u interesantnim radionicama i sticanje znanja o nacinima za licni doprinos ocuvanju zivotne sredine
– da bude deo dinamicnog, drustveno angazovanog i kreativnog tima
– potvrdu o volontiranju i ucescu
– majicu
Nije moguce obezbediti besplatne karte za koncert jer je on humanitarnog karaktera.
Rok i nacin prijavljivanja:
Prijava traje do cetvrtka, 1. novembra, do 12.00 sati.
Mladi istrazivaci Srbije – Volonterski servis Srbije su zaduzeni za regrutaciju volontera: Bulevar umetnosti 27, Novi Beograd, www.mis.org.rs, tanja@mis.org.rs