Home [treninzi] Kreativna radionica „urBINizacija“ 23. septembra na Adi Ciganliji

Kreativna radionica „urBINizacija“ 23. septembra na Adi Ciganliji

71
0

Pozivamo vas da učestvujete u realizaciji projekta „urBINizacija“, da zajedno, na inovativan način spojimo umetnost i ekologiju! Projekat „urBINizacija“ se sastoji iz dve aktivnosti, edukativnog treninga i kreativne radionice, koje će se realizovati 22. i 23. septembra na Adi Cigaliji, kod Centra vodenih sportova.

 

Prva aktivnost koja se realizuje je edukativni trening “Dizajn i održivi razvoj šireg prostora Čukaričkog rukavca sa posebnim osvrtom na upravljanje otpadom”, koji će se održati 22. septembra u Centru vodenih spo rtova na Adi Ciganliji. Na ovom treningu u saradnji sa predavačima želimo da pokažemo ljudima da otpad ne mora da zagađuje okolinu, pa našim projektom ukazujemo na mogućnost njegove ponovne upotrebe u oblasti urbanog dizajna. U ealizaciju treninga ćemo uključiti pripadnike različitih sektora (javni, privatni i civilni) sa sličnim interesovanjima kako bi se međusobno povezali i ostvarili održiva partnerstva, što je jedno od načela održivog razvoja. Sa ovog terninga učesnici će usvojiti znanja i veštine, koji će im pomoći da sutradan, na kreativnoj radionici, na pravi način priđu problemu uticaja vizuelne atraktivnosti urbanog mobilijara na pravilno odlaganje otpada. Trening je zatvorenog tipa, za učešće se možete prijaviti na našem sajtu http://www.ueca.rs/prijava.html ili putem mail-a urban.eco.architects@ueca.rs.

Kreativna radionica „urBINizacija“, koja je druga aktivnost u okviru projekta, realizovaće se 23. septembra na otvorenom prostoru Ade Ciganlije sa početkom u 10h, ispred Centra vodenih sportova. Ideja radionice je da na inovativan, zabavan i kreativan način približi ljudima ideju o održivom razvoju i reciklaži. „urBINizacija“ predstavlja radionicu na temu redizajna postojećih kanti koje bi nakon toga postale reciklažne kante koje oslikavaju identitet mesta i njihov odnos prema životnoj sredini. Redizajn kanti obuhvata nihovo oslikavanje i korišćenje adekvatne ambalaže koja bi od običnih načinila reciklažne kante za papir, metal i plastiku. Atraktivnost novih, redizajniranih, kanti bi vizuelnim putem prenosila poruku o reciklaži, inspirisala građane da ih koriste i razviju ekološku svest.

Posetioci će imati priliku da iskažu svoju kreativnost i svojim delovanjem na radionici pokažu svoj stav o značaju zaštite životne sredine. Rezultat radionice, redizajnirane kante za reciklažu, biće trajno postavljene na prostoru Ade Ciganlije kako bi poruka njihovih stvaralaca nastavila da živi. Naš cilj je da motivišemo naše sugrađane na pozitivne promene i da zajedno obojimo svet, počevši od reciklažnih kanti na Adi Ciganliji.
Radionica je deo projekta osmišljenog od strane studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, osnivača Udruženja građana “Urban Eco Architects” – UECA. Projekat „urBINizacija“ je pobednički projekat konkursa „Odgovorni mladi – održiva budućnost“.

Više o projektu saznajte na www.ueca.rs.