Home [akcija] USB Deaddrops u Beogradu

USB Deaddrops u Beogradu

77
0

Umetnik Aram Bartholl je stvorio nov način peer-to-peer file sharing-a, tako što je instalirao USB stikove na više lokacija u Njujorku, 2010. Projekat koji se zove “Dead Drops” dozvoljava svakom prolazniku da snima i ostavlja kakve god fajlove želi u javnom prostoru.

MAP je postavio niz USB deaddropova na lokacije u Beogradu!

Pozivamo vas da ih slobodno koristite i da putem njih delite svoje bisere sa sugrađanima!

Mapu sa lokacijama možete da nađete ovde (ukucajte >location>Belgrade)


Dead Drops Manifesto (preveden sa sajta http://deaddrops.com/)

Dead Drops je anonimna, offline, peer to peer, file-sharing mreža u javnom prostoru.

Svako može da pristupi Dead Dropu i svako može da instalira Dead Drop u svom kraju/ gradu. Dead Drop mora da bude dostupan javnosti. Dead Drop u zatvorenim objektima ili privatnim mestima sa ograničenim ili povremenim pristupom nije Dead Drop. Pravi Dead Drop se podiže kao read/ writable drajv za skladištenje informacija bez ikakvog  ustaljenog softvera. Dead Drop stikovi ne moraju da budu sinhronizovani niti međusobno povezani.

Svaki Dead Drop je poseban u svojem postojanju. Izrazito lep Dead Drop otkriva samo metalni okvir u kojem je USB plug-in type A, zacementiran u zid. Jedva biste ga primetili. Dead Drop-ovima nisu potrebni nikakvi kablovi ili bežična tehnologija. Vaša kolena na zemlji ili prljava jakna uza zid su sve što je potrebno da bi ste delili podatke offline.

Dead Drop je golo parče Universal Serial Bus tehnologije ukorenjeno u grad, jedini stvarni javni prostor. U eri ekspanzije Cloud Computinga i novih fensi naprava bez mogućnosti pristupa lokalnim fajlovima, moramo da ponovo kritički sagledamo slobodu i distribuciju podataka. Dead Drops pokret je na svom putu ka promeni!

Oslobodite svoje podatke za javno korišćenje u cementu! Napravite sopstveni Dead Drop odmah!

Uncloud your files today!!!

Izvor: MPA