Home [njuz] „Stipendiju trošim na učenje jezika i štedim za putovanja”

„Stipendiju trošim na učenje jezika i štedim za putovanja”

45
0

mladi5Zahvaljujući prosečnoj oceni od 9,73, Jovana Stojilković (23) postala je ovogodišnji stipendista Fonda za mlade talente, pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport. Tokom studiranja završne godine na Fakultetu organizacionih nauka, ona svakog meseca dobija stipendiju od 25.000 dinara.

Stipendija mi je pre svega pomogla da se finansijski osamostalim od roditelja. Mogu sebi da priuštim mnogo više nego ranije, a naročito kad je lično usavršavanje u pitanju. Tako deo novca odvajam za kurs stranog jezika, a štedim i za putovanja – priča ova uspešna studentkinja.

Tvrdi da je želja da se uvek sazna nešto novo glavna formula uspešnog učenja. Kao student četvrte godine FON-a, Jovana živi u studentskom domu. Iako studira na smeru za informacione sisteme i tehnologije, informatika joj nije jedina strast. Privlače je zanimanja u kojima bi imala mogućnost da bude u kontaktu sa ljudima.
Vreme koje ne provodi uz knjigu, posvećuje volontiranju u raznim organizacijama koje se bave problemima marginalnih i ugroženih društvenih grupa. Trenutno radi u „Evropskom pokretu u Srbiji”, a bila je volonterski angažovana i u projektima udruženja „484“, kao i u Olimpijskom savezu.
O karijeri još ne razmišlja.
– Za mene je najveća satisfakcija pomagati onima kojima je to najpotrebnije. Trenutno sam fokusirana na učenje. Planiram da upišem master – kaže Jovana.
Glavni cilj Fonda za mlade talente je pružanje podrške u daljem školovanju i stručnom usavršavanju najuspešnijim studentima i srednjoškolcima u Srbiji. Inspirisane najznačajnijim srpskim prosvetiteljem Dositejem Obradovićem, stipendije i nagrade Fonda se od 2010. nose naziv „Dositeja”. Svrha „Dositeje“ je, između ostalog, motivacija mladih da svoj talenat i stečeno znanje ulože u razvoj i napredak svoje zemlje.

 

Fond stipendirao 8.500 mladih talenata
KONKURSI – Fond za mlade talente do sada je stipendirao više od 8.500 studenata i srednjoškolaca, a za tu namenu je uloženo preko 18 miliona evra. Više informacija o različitim konkursima ovog Fonda mogu se pronaći na sajtu www.dositeja.rs

Izvor: 24 sata