Home [ savetovalište za mlade ] Svidja mi se profesor fizickog

Svidja mi se profesor fizickog

303
0
pitanje:
Postovani, imam 17 godina i imam problem sa profesorom fizickog, on mi se vec 2 godine svidja. Kada sam se posvadjala sa jednom curom iz razreda koja je za to znala ona mu je to rekla.

On me je poslije nekog vremena pozvao na razgovor i mi smo to rjesili,ali nakon toga razgovora mi je bilo veoma neugodno da budem u njegovoj blizini. Ja sam inace veoma tiha i stidljiva osoba i nikad nkome nisam rekla da mi se svidja. Vise neznam sta cu da radim jednostavno sam ga pocela da izbegavam,vec dugo vremena ne radim fizicko i zbog toga imam dosta problema. Kako da se ponasam kada je on u blizini,jer ja bi najradije propala u zemlju.
odgovor:
Poštovana Lana, mislim da je potpuno prirodno i OK što si se zaljubila u profesora. Verujem da su se i neke druge učenice tvoje škole zaljubile bilo u njega bilo u nekog drugog profesora iz škole. Razumem da ti je neprijatno i da se osećaš osramoćeno kad si u njegovoj blizini ili na njegovom času, verovatno ti se čini da on svaki put kad te vidi razmišlja: „Evo je ona učenica Lana što je zaljubljena u mene.“ A ti onda počneš da razmišljaš kako je to jedna velika sramota, i postane ti neprijatno, kako sama kažeš da bi najradije u zemlju propala u tim situacijama. Mislim da možeš da preokreneš svoj doživljaj te situacije, tako što ćeš sebe uveriti u nešto što je i inače činjenica, a to je da ti imaš pravo da se zaljubiš u bilo koga, da je to potpuno u redu, da je to nešto tvoje, da ti nisi dužna da ispunjavaš ničija očekivanja (pa time ni očekivanja odraslih u pogledu toga u koga smeš a u koga ne smeš da se zaljubiš), kao i da ono što profesor misli (pozitivno, negativno ili neutralno) u vezi sa tvojom zaljubljenošću je njegova stvar i da to nema veze sa tobom. Možeš kad ideš na njegov čas, u sebi ponavljati rečenicu „Ja radim svoje, drugi rade svoje, ja nisam dužna da ispunjavam tuđa očekivanja“. Razgovor sa psihologom tvoje škole bi takođe mogao da bude od pomoći. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.