Home [njuz] Mladi žele da odu sa juga

Mladi žele da odu sa juga

52
0

zurkaSve veći broj mladih napušta Jablanički i Pčinjski okrug zbog teške ekonomske situacije, pokazalo istraživanje “Mladi i migracija”, leskovačke NVO Narodni parlament.

 

Istraživanjem, sprovedenim tokom septembra, oktobra i novembra prošle godine obuhvaćeno je 730 mladih, starosti od 15 do 30 godina, sa područja 12 opština juga Srbije i 30 mladih sa boravištem u Beogradu, a poreklom iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

– Prema našim podacima, migracioni potencijal omladinske populacije regiona izuzetno je veliki, jer iznosi 67 odsto i većina je već preduzimala i konretne korake da ode sa juga Srbije – kaže Goran Mitrović, direktor Narodnog parlamenta.

Mitrović precizira da je ključni povod za migraciju ekonomske prirode, jer ne mogu da nađu posao u rodnom kraju ili u nekom mestu u okruženju.

– Najveći broj mladih za novu destinaciju u Srbiji najradije su izabrali Beograd 28 odsto, Niš 25 procenata i Novi Sad 6,2 odsto, a kada je u pitanju inostranstvo, prva tri mesta zauzimaju Nemačka, SAD i Švajcarska – pojašnjava Mitrović.

Na jugu Srbije poslednjih godina sve je manje stanovnika. Samo u Leskovcu, na primer, prema popisu iz 2011. godine manje je 5.000 žitelja nego 2002. godine. Ovaj grad nekada je bio na četvrtom mestu u Republici Srbije, a sada po broju stanovnika zauzima dvanaestu poziciju.

Izvor: Juzne vesti