Home [ savetovalište za mlade ] Zivim u vanbracnoj zajednici 3 godine i imam malu cerku

Zivim u vanbracnoj zajednici 3 godine i imam malu cerku

75
0
pitanje :
Zivim u vanbracnoj zajednici 3 godine i imam malu cerku . Moj problem je to sto zivimo sa njegovim roditeljima koji su malo je reci naporni. Pod tim podrazumevam jutarnja budjenja deranjem (bukvalno) ,mrstenje na svako pravljenje bilo cega za jelo, bilo kakvo odlazenje bilo gde je takodje problem uvek.

Bez obzira na to sto ja sve radim od ciscenja ,kuvanja,peglanja,cuvanje deteta ,ni oko toga ne pomazu. Uglavno se svaki put kada me vide odmah namrste. Jako sam smrsala i vise ni nemam apetit ,sedim u sobi kada zavrsim posao ,jer ne zelim da ih vidi i izbegava da spremim nesto sto se meni jede da ne bih slusala i gledala njih. Svaka mi jutarnja kafa presedne od njihovih komentara . Mog partnera to ne interesuje i on odbija svaku pricu o tome podsmevajuci se . Totalno je ne zainteresovan mada je i on svestan svega . Jednostavno mu odgovara da mu mama i tata placaju racune. Vise ne mogu da podnesem njihovo prisustvo . Saopstila sam partneru da zelim da imamo svoju kucu na sta se on naravno nasmejao i rekao da mu to ne pada na pamet . JA VISE NE ZELIM DA BUDEM U TOJ KUCI ,NITI MOGU PSIHICKI DA PODNESEM TO VISE. Da li da raskinem zajednicu sa partnerom ili … to mi izgleda kao jedino resenje trenutno . Ne znam kako vise da mu stavim do znanja da ne zelim da zivim tako?
odgovor:
Poštovana Zaklina, na osnovu Vašeg pisma sam razumeo da ste duboko nezadovoljni i da veoma patite zbog nerazumevanja Vašeg vanbračnog supruga za Vaše potrebe i osećanja, kao i zbog partnerove nespremnosti da izađe u susret tim Vašim potrebama i osećanjima. Postoje neki manevri koje možete pokušati pre raskida zajednice. To je pre svega da inicirate ozbiljan razgovor o ukupnosti vaših odnosa sa partnerom, u okviru koga (razgovora) ćete izneti sve dobre strane vašeg odnosa, vaša pozitivna osećanja prema njemu, a onda i sve ono što smatrate da je problem i sva vaša negativna osećanja, nezadovoljstva i patnje. U tom razgovoru ćete izneti i konkretne predloge kao i konkretne zahteve. U koliko ovakav razgovor (bolje je da to bude više razgovora) ne da rezultate, na raspolaganju Vam stoji i mogućnost da  inicirate da Vi i Vaš vanbračni suprug zajedno odete na partnersko psihološko savetovanje, a u koliko on i to odbije, da mu zapretite raskidom u slučaju daljnjeg neprihvatanja. U koliko on i to odbije, imate mogućnost da zaista raskinete zajednicu. Naravno, u koliko to u toj situaciji budete videli kao za sebe (i dete) najbolje rešenje. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.