Home [zabavnik] Pet najskupljih domena na svetu

Pet najskupljih domena na svetu

47
0

taking_notes.jpgŠta je to tako posebno u imenu? Ako pored njega stoji još i .com, možda su milioni dolara to što ga čini posebnim. U ekspanziji interneta, cene atraktavnih imena za domene dostižu vrtoglave cifre. Magazin Forbes sastavio je listu pet najskupljih domena na svetu.

1. Sex.com (12 miliona dolara)

Sex.com prvobitno je registrovao prodavač softwarea iz Silicon Valleya, Gary Kremen 1994. godine. Domena je potom prodana u zamjenu za nešto gotovine i dionica bostonskoj kompaniji Escom u januaru 2005. godine.

2. Porn.com (9,5 miliona dolara)

Prodaja ove domene i danas važi za najveću gotovinsku prodaju domene svih vremena, a njenom kupovinom MXN Limited osigurao je sebi put u vode milionske pornografske industrije.

3. Business.com (7,5 miliona dolara)

Domena je prodana 1999. godine ECompanies Venture Groupu. Međutim, usprkos svom glasovitom imenu, nije se uspjela zaštititi od .com krize te sada služi kao parking za druge domene.

4. Diamond.com (7,5 miliona dolara)

Odimo je svoj dijamant (diamond.com) prodao sajtu za online prodaju – Ice.com u maju 2006. godine. Ice.com je keširao ukupno 7,5 miliona dolara za domenu i Odimo nakit.

5. Beer.com (7 miliona dolara)

Prvi vlasnik domene Beer.com bio je Bill Fisher, web dizajner koji je također bio vlasnik domene Budweiser.com i Guiness.com. Domenu je prodao belgijskom Interbrewu, nekadašnjem drugom najvećem proizvođaču piva na svijetu.