Home [njuz] Stipendije za mlade postaju javni interes

Stipendije za mlade postaju javni interes

78
0

mjuza1Nagrađivanje i stipendiranje mladih talenata postaće javni interes, a lokalne samouprave imaće obavezu da finansiraju kancelarije za mlade, predviđeno je Zakonom o mladima koji je juče stupio na snagu. Zajedno sa Zakonom stupio je na snagu i Pravilnik o udruženjima mladih.

Za razvoj mladih talenatata mora biti novca

– Država se obavezala da sistemski i kontinuirano stvara uslove i daje podršku mladima u organizovanju, društvenom delovanju, razvoju i ostvarivanju potencijala. Ovim zakonom jasno se definiše šta je to javni interes u oblastima omladinskog sektora koji će država finansirati, te se tako nagrađivanje i stipendiranje mladih talenata prvi put smatraju javnim interesom – kaže za “Blic” Snežana Samardžić- Marković, ministarka omladine i sporta.

Udruženja i savezi mladih od 19. januara moraće da se evidentiraju u Ministarstvu omladine i sporta. Na novac iz budžeta koji se na konkursima dodeljuju za razne omladinske projekte moći će da računaju samo ona udruženja koja su evidentirna u Ministarstvu.

 

Stupanjem na snagu Zakona o mladima posebno su zadovoljni predstavnici kancelarija za mlade, pošto je stvoren zakonski okvir za njihovo delovanje. Pre pet godina postojale su samo četiri kancelarije, dok ih danas ima 124.

– U izradi ovog Zakona po prvi put je učestvovalo dosta mladih kroz razne tribine i javne rasprave. Opštine sada imaju zakonski okvir za finansiranje Kancelarija za mlade, što znači da možemo računati na sigurniji novac. Zadatak kancelarija je da pomažu mladima u svim segmentima, pomažemo im u pisanju projekata, kod nas mogu da nauče kako se piše CV, kako da se ponašaju kada odu na razgovor kod poslodavca, organizujemo besplatne kurseve stranih jezika i računara – kaže Ivan Stamenik iz Kancelarije za mlade u Ivanjici.

Zakonom je predviđeno i osnivanje Saveta za mlade u kom će biti predstavnici državne uprave, nevladinog sektora, kancelarije za mlade, brojni ugledni stručnjaci. Predstavnici mladih činiće najmanje trećinu članstva ovog saveta i kroz njega će moći da iznose svoje stavove, probleme i da utiču na njihovo rešavanje.

– Takođe je predviđeno obrazovanje Agencije za mlade. Ona će biti zadužena za realizaciju programa za mlade, u skladu sa programima Evropske unije koji se odnose na mlade, što će biti uređeno posebnim zakonom kada se steknu neophodni uslovi, od kojih je prvi da Srbija ima status kandidata za članstvo u EU – kaže ministarka Marković.

Izvor: Blic