Home [njuz] Izložba „Poslednja mladost u Jugoslaviji”

Izložba „Poslednja mladost u Jugoslaviji”

51
0

mjuza1Izložba „Poslednja mladost u Jugoslaviji”, koja se otvara danas u podne u Muzeju „25. maj”, bavi se produkcijom omladinske alternativne pop kulture u SFRJ krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. veka, docnije nazvane „novotalasnom”.

Mladi autori, ohrabreni slobodama koje je osvojio pank pokret, uvodili su tada nove forme izražavanja i delovanja u kulturi. Novu nezavisnu muzičku scenu prate fanzini, omladinska štampa, ali i oficijelni mediji, poput Radio televizije Beograd.

Oko muzičke scene se organizuje društveni život kao spoj koncerata, žurki, spontanih umetničkih akcija, tribina, pa se gotovo brišu razlike između publike i izvođača – kroz improvizaciju i eksperiment nastaje bogata produkcija flajera, postera, audio kaseta, stripova, slika, fanzina i časopisa. Okosnica izložbe, koja će biti otvorena do 15. januara, jeste vreme pre nego što su amblematske muzičke grupe potpisale ugovore sa velikim izdavačkim kućama i postale deo mejnstrima.

Fokus na Beograd je načinjen iz praktičnih razloga, budući da je količina neobrađene relevantne građe tolika da ni beogradska scena nije mogla da bude predstavljena na adekvatan način. Na postavci, čiji su autori Marina Matić i Stevan Vuković, korišćeni su delovi emisija iz Programskog arhiva TVB-RTS, a pored eksponata iz zbirki MIJ izložen je i materijal iz privatnih kolekcija.

Izvor: Politika