Home [njuz] Stručna praksa za nastavnike fizičke kulture u 30 osnovnih škola

Stručna praksa za nastavnike fizičke kulture u 30 osnovnih škola

80
0

sportGrad Beograd će izdvojiti sredstva za obavljanje stručne prakse mladih nastavnika fizičke kulture u 30 osnovnih škola, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Projekat koji se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje najavljen je na svečanosti povodom 65 godina ovog fakulteta, kojoj su prisustvovali ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, član Gradskog veća Miroslav Čučković i zamenik gradskog sekretara za sport i omladinu Nemanja Radović.

– Grad Beograd se trudi da stvori uslove da sport postane sastavni deo života svih građana, a pre svega dece i mladih ljudi. Pre dve godine Beograd je imao samo jedan bazen, danas ih je šest, a sledeće godine dobićemo još jedan. Uređujemo i sportske terene, a poslednjih meseci napravili smo više od 25 teretana na otvorenom. Fakulet za sport i fizičko vaspitanje organizovao je svoje studente da tri puta nedeljno u tim fitnes-parkovima edukuju ljude kako da koriste postavljene sprave i ispravno vežbaju – rekao je Šapić.

On je istakao da je pilot projekat obavljanja stručne prakse pokrenut na predlog građana, koji su se požalili da učenici prva četiri razreda osnovne škole nemaju časove fizičkog vaspitanja uz nastavnike fizičke kulture.

– Te časove im drže učiteljice, koje svakako nemaju dovoljno sportskog obrazovanja. Verujem da ćemo već iduće godine postići konkretne rezultate u smanjenju deformiteta kičme i drugih zdravstvenih tegoba kod dece. Bez obzira na teške ekonomske uslove u kojima se nalazimo, nastojaćemo da deci od najranijeg uzrasta pružamo mogućnost da se na kvalitetan način bave sportom – rekao je Šapić.

Miroslav Čučković je najavio da će javni poziv za svih 30 nezaposlenih nastavnika fizičke kulture mlađih od 30 godina, koliko ih ima u Beogradu, biti objavljen 14. decembra.

– Odgovorni i zdravi ljudi nastaju već u osnovnoj školi i to je okosnica svakog društva. Upravo zbog toga grad Beograd i Nacionalna služba za zapošljavanje obezbeđuju platu za ljude koji će raditi sa našom decom i učiti ih sportskoj kulturi. Završnica ovog procesa mora da bude izgradnja objekata za ljude koji žele da proširuju znanja iz ove oblasti – rekao je Čučković.

Stela Bošnjić, koja je završila Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i sada završava master studije za trenera košarke, pohvalila je ovaj projekat i istakla da on ima ogroman značaj za mlade ljude koji završe ove studije, budući da je praksa od presudnog značaja za kvalitetno poučavanje dece fizičkoj kulturi.