Home [akcija] „Susovci” ujedinjuju akademce u borbi za promene

„Susovci” ujedinjuju akademce u borbi za promene

30
0

student4Studentska unija Srbije, krovna organizacija četiri univerzitetske i 67 fakultetskih unija, počiva na načelu slobode udruživanja i ideji školovanja koje podstiče toleranciju

Kao krovna organizacija četiri univerzitetske i 67 fakultetskih unija, Studentska unija Srbije (SUS) izrasla je na temeljima ljudskih prava, slobode udruživanja i ideji školovanja koje podstiče toleranciju, razumevanje i prijateljstvo. Ovi i drugi principi proklamovani u Povelji SUS-a okupili su studente koji ova načela propagiraju među mlađim kolegama. U organizaciji kažu da su otvoreni za akademce koji suprivrženi ovim idealima i spremni da se bore za reformu obrazovanja, poboljšanje studentskog standarda i razvoj tolerantnog društva.

– Od nastanka negujemo izvorni studentski sindikalizam. Borimo se za promene. Naš rad nije ograničen samo na fakultet. Želimo da stvorimo društvo bez nasilja. Putovanja, seminari, treninzi i kursevi samo su deo aktivnosti kojima članovi SUS-a nadograđuju svoje obrazovanje i šire sferu interesovanja – objašnjava Saša Mihajlović, član izvršnog odbora SUS-a.

Osim što učlanjenjem postaju aktivisti unije iz koje su nastajali studentski protesti, mirovne akcije i kampanje, pripadnici SUS-a mogu da pohađaju brojne seminare.

Studentska unija Srbije organizuje besplatne kurseve stranih jezika, pisanja radne biografije, treninge o menadžmentu i marketingu.

– Učestvujemo na međunarodnim seminarima, studentskim razmenama i praksama. Članovima obezbeđujemo učešće na velikim informatičkim konferencijama poput „Sinergije” i seminarima o e-biznisu. Imamo i projekat „1.000 praksi” kojim ćemo do kraja 2012. godine obezbediti rad u bar 50 kompanija za više od hiljadu studenata. Visokoškolcima je zanimljiv i „Trening za karijering”. Reč je o kompleksnom programu gde se ljudi upoznaju, pripremaju za prvi razgovor sa potencijalnim poslodavcem, uče kako da pišu projekte i prikupljaju sredstva za otvaranje sopstvene firme, kako da nastupaju u javnosti, da komuniciraju, uspostavljaju poslovne kontakte – kaže Mihajlović.

Članovi Studentske unije Srbije učestvuju na kongresima Evropske studentske unije, konferencijama mladih lidera… Organizuju „Međunarodni dan mladih”, sportske turnire, brojne humanitarne akcije pomoći deci bez roditelja ili sa smetnjama u razvoju, penzionerima… Učestvuju u radu studentskog parlamenta, promovisanju škole bez nasilja, razvoju „Bolonje” na fakultetima… Kako kaže Saša Mihajlović, samo nabrajanjem akcija mogla bi da se popuni novinska stranica, čak i formata „Politike”.

LJ. Perović

———————————————————-

Preduzetništvo se uči doživotno

Pre tri godine SUS je osmislio „Nacionalnu strategiju doživotnog preduzetničkog učenja”. Program ne limitira učesnike po kriterijumu godina i obrazovanja. Brojne radionice i kursevi organizovani su za omladinu, ali i starije, ljude koji su ostali bez posla ili još nemaju dovoljno staža za penziju. Zainteresovani za učešće u ovom projektu, koji žele da uče o preduzetništvu i organizovanju posla ili da se edukuju u socijalnim temama, mogu da dođu u sedište SUS-a u Balkanskoj ulici ili da posete sajt www.sus.org.rs.     

———————————————————–

Čime se SUS ponosi

–članstvom u Evropskoj studentskoj uniji (od 2000. godine)

– jedina su studentska organizacija koja je 2001. učestvovala u kampanji „Podrži reforme”

– aktivnim doprinosom izradi zakona o visokom obrazovanju i civilnoj vojnoj službi

– iznedrili su „Egzit”, „Bir fest” i projekat „Beograd”

– osnivači su regionalne studentske mreže „Jugoistočna inicijativa” i jedni od utemeljivača mreže nacionalnih studentskih organizacija zemalja jugoistočne Evrope

– jedina su sindikalna nacionalna studentska organizacija, a naredne godine obeležiće dve decenije od formiranja na Pravnom fakultetu

Sledećeg ponedeljka studentima predstavljamo AEGEE (Evropski studentski forum) koji okuplja više od 200 univerziteta. Cilj foruma je „Evropa bez granica” i univerzalno visoko obrazovanje dostupno svima.

Izvor: Politika