Home [njuz] Studenti upali u Rektorat

Studenti upali u Rektorat

38
0

brigadaRektor nam je rekao da će doći na protest, ali da dođemo po njega, što smo mi i učinili, kaže predstavnik plenuma Filozofskog fakulteta.
Sa protesta ispred Filozofskog fakulteta, više od sto akademaca ušlo je juče oko 13 časova u zgradu Rektorata zahtevajući glasnim povicima da im se obrati rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Studenti u Rektoratu, rektor priznaje samo zvanične predstavnike akademaca (Foto Tanjug)

Kako su objasnili članovi plenuma, koji od 20. oktobra drže u blokadi Filozofski fakultet, nekoliko njihovih predstavnika srelo je u utorak rektora Kovačevića na ulici i tom prilikom su ga pozvali na sednicu plenuma i na protest.

„Rektor nam je rekao da će doći na protest, ali da dođemo po njega, što smo mi sada i učinili. Takođe, naveo je da podržava naše zahteve, ali da država, u ovom trenutku, nema novca za njihovo ostvarivanje”, rekao je jedan od članova plenuma koji nije želeo da se predstavi.

U trenutku dok se u holu zgrade Rektorata odvijao protest akademaca, na spratu se održavala redovna sednica Senata Univerziteta u Beogradu. Dekani fakulteta Beogradskog univerziteta i pomoćnik ministra prosvete, Slobodan Jauković, složili su se na sednici da studentski plenum nije legitimni predstavnik akademaca sa kojim treba pregovarati, a Jauković je dodao da su članovi plenuma uključeni u međunarodni pokret za besplatno školovanje iz Londona i da nisu legalni predstavnici studenata Filozofskog fakulteta. Dekan Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević izjavila je da će, prema informacijama kojima raspolaže, blokada biti završena danas jer je sve manji broj studenata koji je podržavaju.

Rektor je izjavio da je tačno da je obećao studentima da će im se pridružiti, međutim, trebalo je da akademci u podne dođu po njega, ali su oni okasnili i stigli pred sam početak sednice nastavno-naučnog veća.

– Blokadom neće ništa rešiti i zamolio sam ih da ne blokiraju nastavu pošto većina studenata želi da ima predavanja. Situacija je vrlo ozbiljna, ugrožen je semestar jer blokada traje već tri nedelje. Njihovi zahtevi su šareni. Oni koji spadaju u nadležnost fakulteta su ispunjeni i to su zahtevi koji se poklapaju sa zahtevima zvaničnih predstavnika studenata, a tiču se upisne politike, školarina, broja ispitnih rokova. Druga vrsta zahteva je van nadležnosti fakulteta i univerziteta kada je reč o budžetu i sredstvima za obrazovanje. To je budžet za preživljavanje i to je veoma malo jer je Srbija siromašna zemlja sa slabom privredom. Neki zahtevi se tiču promene zakona, a to je proces u koji su uključene Vlada Srbije i Skupština – istakao je Kovačević.

On je dodao i da Univerzitet poznaje samo institucionalne oblike saradnje, odnosno da sarađuje samo sa zakonskim predstavnicima studenata.

– Oni moraju da svoje zahteve objedine i da rade preko svojih zvaničnih predstavnika. To što su nazvali plenum nije institucionalno i ne možemo da sarađujemo sa njima. Tu sede neki ljudi koji neće da se predstave, ne znate ko su, ni da li su studenti, svaki put menjaju zahteve i daju nam zahteve koje ne možemo da izvršimo. Ova godina je kritična za ceo reformski proces, mi moramo da završimo reformu ili Srbija neće biti deo obrazovnog prostora Evrope – upozorio je Kovačević.

———————————————-

Danas kontramiting

Deo studenata Filozofskog fakulteta najavio je za danas u podne protest, svojevrstan kontramiting, na platou ispred ove visokoškolske ustanove. Kako su naveli, oni će zatražiti da fakultet bude „deblokiran“ i da nastava bude normalizovana.

———————————————-

Napadnut portparol Univerziteta

Studenti su juče oko 14.30 časova napustili hol Rektorata, ali se grupa njih ponovo vratila. Tom prilikom došlo je i do manjeg incidenta, kada je stariji čovek, koji je bio među akademcima tokom čitavog protesta, a za koga su oni tvrdili da nije student, udario portparola Univerziteta u Beogradu, Marjana Nikolića, koji je sišao u hol kako bi uveo novinare u Rektorat da snime izjavu Branka Kovačevića. Pošto su ga sačekali u holu posle sednice, rektor je poručio akademcima da dođu na novi sastanak danas u 14.30 u zgradi Rektorata. Sa jučerašnjeg protesta studenti su poručili da su zahtevi koje je studentski protest postavio „minimalno prihvatljivi zahtevi“ i da im je konačni cilj „svima dostupno javno finansirano obrazovanje“.

Izvor:Politika