Imam problem sa radnim navikama i tehnikom učenja

0
pitanje:
Poštovani, Imam problem sa radnim navikama i tehnikom učenja. Izgleda da nemam ni radne navike ni tehniku ucenja. Studiram jedan zahtevan drustveni fakultet, na prvoj sam godini, ostalo mi je mnogo ispita, pokusavam da ucim ali tesko ide… Sto je najgore sve to me uzasno nervira i utice na drustveni zivot. Sta da radim? I sta mislite o onim kursevima tehnika ucenja i brzog citanja? Unapred zahvalan.
odgovor:
Poštovani Nenade, nisam upoznat sa kursevima tehnika učenja i brzog čitanja, pa ti ne mogu dati direktnu preporuku. Mislim da to što si uspeo da upišeš, kako kažeš jedan zahtevan društveni fakultet, govori o tome da najverovatnije imaš dobre kapacitete za savladavanje te vrste gradiva. Spremanje ispita svakako predstavlja drugačiu vrstu učenja u odnosu na srednju školu, gradivo je mnogo obimnije, a i logički kompleksnije. Mislim da je najvažnije da napraviš plan učenja, da za početak savladavaš manje celine, i da se obavezno preslišavaš, i to ili usmeno ili pismeno, a vremenom ćeš ustanoviti koja od ove dve vrste preslišavanja tebi lično više odgovara. Takođe, evidentiraj činioce koje ti odvlače pažnju, i pokušaj da ih eliminišeš. Pravi pauze, kombinuj sate i sate napornog učenja sa rekreacijom na svežem vazduhu ili viđanjem sa devojkom. To bi bila neka najopštija uputstva, kada je reč o studiranju društvenih fakulteta u čijim nastavnim programima dominira savladavanje veće količine verbalnog sadržaja. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.
Previous articleKONKURS ZA UPIS NOVIH STUDENATA/KINJA U SANDŽAKU NA UNIVERZITETSKI KURS: “Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici“
Next articleNacionalne stipendije “Za žene u nauci” za 2011.