Home [akcija] Rezultati Evropske omladinske ankete

Rezultati Evropske omladinske ankete

60
0

student7Evropski parlament mladih, u saradnji sa Stiftung Mercator, je u periodu od 13. do 26. septembra sproveo onlajn anketu po pitanju evropske imigracione politike. Više od dve hiljade mladih Evropljana, uključujući i mlade iz Srbije, popunilo je anonimnu anketu, izražavajući svoj stav po pitanju problema sa azilantima i imigrantima sa kojim se EU suočila nakon arapskih revolucija, ali i Ekonomske krize. Dok opstanak evra privlači najviše pažnje u Evropi, problemi sa imigracionom politikom i azilantima ostaje nerešeno: Italija, Grčka i Malta traže da i druge evropske države preuzmu teret izbeglica koje dolaze preko Mediterana, dok negativan odgovor pristiže od nemačkih i francuskih političara. Nemački ministar unutrašnjih poslova kategorički je odbio bilo kakvo udruženo delanje.

Mladi Evropljani su se izjasnili protiv nastavka ovakvog odnosa prema važnom pitanju: 78% mladih onlajn putem je pozvalo sve zemlje da se pobrinu o azilantima, a čak 71% mladih zatražilo je vođenje jedinstvene imigracione politike Evropske Unije.

Čak i u vreme visokog procenta nezaposlenosti mladih, veliki broj anketiranih je izrazio prihvatanje otvorenosti evropskih granica za strane radnike (76%). Mišljenja su, pak, bila podeljena oko razloga dolaska stranaca: na pitanje da li bi evropski ekonomski interes trebalo da bude presudan prilikom prihvatanja stranih radnika, skoro 50% je odgovorilo potvrdno, a 46% se usprotivilo.

Za detaljne rezultate ankete posetite: http://eyp.org/polls/2_2011/full_results_en.pdf