Home [njuz] Evropski parlament mladih Srbije – Generalna skupština održana 26. avgusta

Evropski parlament mladih Srbije – Generalna skupština održana 26. avgusta

63
0

mladiiU četvrtak, 26. avgusta u svečanoj sali Opštine Vračar održana je *Generalna skupština Evropskog parlamenta mladih Srbije*, kojom je zvanično završeno četvorodnevno zasedanje koje je okupilo oko stotinu mladih ljudi iz Srbije i ostatka Evrope.

Generalnu skupštinu Evropskog parlamenta mladih Srbije su otvorili Jelena Đorđević, odbornik opštine Vračar, Danica Belić iz Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Stefan Janković i Nebojša Kolundžić u ime partnerskih organizacija SEKONS grupa za razvojnu inicijativu i udruženja Otvorena komunikacija.

Po ugledu na komitete Evropskog parlamenta, šest radnih grupa dalo je svoje predloge rešenja na neke od problema sa kojima se suočava srpsko društvo – tok evropskih integracija, mobilnost osoba sa telesnim invaliditetom, implementacija Dunavske strategije i razvoj regionalne saradnje, položaj seksualnih manjina u društvu, inkluzivno obrazovanje, smanjenje siromaštva i nezaposlenosti. Srednjoškolci iz deset gradova u Srbiji predvođeni iskusnim mladim aktivistima iz Srbije, Hrvatske, Turske, Irske, Italije, Holandije, Španije, i Kipra su branili podnete rezolucije. Pet od šest rezolucija je odobreno i one će biti prosleđene vladinim i nevladinim telima, nadležnim institucijama i partnerima.

Četrnaest istaknutih delegata biće izabrano da u predstavlja Srbiju na na internacionalnim zasedanjima Evropskog parlamenta mladih u Istanbulu, Talinu i Zagrebu.

Evropski parlament mladih Srbije se srdačno zahvaljuje donatorima, partnerima i prijateljima projekta na pomoći i podršci u organizaciji IV nacionalnog zasedanja.