Home [njuz] Studiraće se na albanskom i srpskom

Studiraće se na albanskom i srpskom

34
0

paintOdeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu primiće prve studente ove školske godine kao istureno odeljenje Subotičkog univerziteta – izjavio je juče predsednik Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju.  On je, u izjavi agenciji Beta, naveo da će profesori u Bujanovac dolaziti s Tetovskog univerziteta u Makedoniji i sa Subotičkog univerziteta.
Zuljfiju, čija partija učestvuje u radu Nacionalnog saveta Albanaca, rekao je da je taj savet u „poslednji čas postigao dogovor sa Subotičkim univerzitetom, nakon što su propali razgovori s onima u Nišu i Kragujevcu“.
– Odeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu biće otvoreno najkasnije do polovine septembra, a kako su prošli rokovi za prijemne ispite i mnogi srednjoškolci iz Preševa i Bujanovca su konkurisali na drugim univerzitetima, pretpostavljam da će prilikom upisa u Bujanovcu biti priznati i rezultati prijemnih ispita s drugih univerziteta – kazao je Zuljfiju.
Po njegovim rečima, odeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu imaće stotinak studenata na prvoj godini, od čega 70 na budžetu, i 30 samofinansirajućih.
– Planiran je upis 60 studenata za nastavu na albanskom i 40 za nastavu na srpskom jeziku. Iako je prvi krug prijemnih ispita na drugim univerzitetima završen, očekujem veliko interesovanje mladih iz Preševa i Bujanovca, kojima je mnogo isplativije da nastave školovanje u mestu odakle potiču – kazao je Zuljfiju, i naveo da će se nastava izvoditi u Domu kulture u Bujanovcu, gde će dve ili tri prostorije biti preuređene u učionice.
S obzirom na to da ne postoji „Subotički univerzitet“, ali je u Subotici sedište Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, „Dnevnik“ je proverio i potvrđeno je da se radi o Ekonomskom fakultetu iz Subotice. Takođe i pojedini mediji u Srbiji ovih dana objavili su informacije o tome da se Vlada Srbije, odnosno resorno Ministarstvo prosvete i nauke uveliko sprema za otvaranje (i budžetsko finansiranje) fakultetskog odeljenja u Bujanovcu koje će obrazovati ekonomiste. Nameru da o ovome razgovaramo s dekanom subotičkog Ekonomskog fakulteta prof. dr Nenadom Vunjakom juče nismo uspeli da ostvarimo jer je, kako nam je rečeno na EF-u, „službeno odsutan“. Nezvanično, „Dnevnik” je saznao da je dekan bio upravo u Bujanovcu radi dogovora o otvaranju budućeg odeljenja. Osim prvog čoveka EF-a, niko nije mogao da nam potvrdi u kojoj je fazi „projekat“ otvaranja fakultetskog odeljenja u Bujanovcu. Ekonomski fakultet u Subotici postoji već 51 godinu, a već više od 30 leta radi i njegovo Odeljenje u Novom Sadu.

 

Izvor: Dnevnik