Home [ savetovalište za mlade ] Decko mi brani da pricam sa odredjenim ljudima i uzasno je ljubomoran

Decko mi brani da pricam sa odredjenim ljudima i uzasno je ljubomoran

615
0

pitanje:
Zdravo! imam 19 god. i zabavljam se vec 2god.sa deckom koji je 2 god.stariji od mene. Od pocetka veze smo se jako cesto svadjali zbog mog drustva, tako da je postepeno udaljio od vecine. U poslednje vreme me napada zbog laznih informacija i sitnica.

Brani mi da pricam sa odredjenim ljudima i uzasno je ljubomoran. Zbog toga, bar ja tako mislim, je postao agresivan. U poslednje tri svadje me je tukao. Prvo mi govori jako ruzne stvari potcenjujuci me kao licnost i vredja moju cast. Onda predje sa me maltretira za neku totalno desetu stvar, npr.zasto sam kasnila… Pa odjednom govori kako sam mu ja sve na svetu i druge lepe stvari. Par puta sam pokusala da ga ostavim,ali to je nemoguce. U poslednjoj svadji je on mene ostavio i ocekivao da cu ja njega moliti, ali kada sam se slozila sa njegovom idejom postao je jos agresivniji. Jednom je u pijanom stanju pretio da ce me ubiti, jer je cuo da sam ga prevarila, a nisam. Bojim se jako i ne znam kako da ga ostavim, a ne smem da kazem roditeljima. Imam utisak da ce svaka svadja biti sve gora i gora. Ranije sam mu se suprotstavljala, ali nije vredelo jer on misli da je uvek u pravu, a sada se bojim i da probam. Molim vas, pomozite mi! Unapred zahvalna…

 

odgovor:

Poštovana Sandra, iz tvog pisma ja zaključujem da si ti žrtva torture od strane svog dečka koji ima ozbiljne psihičke probleme. Mislim da je neophodno da ga prijaviš policiji, i to ne samo da te je tri puta tukao, nego i to što ti preti ubistvom. Kad kažeš da ne smeš da kažeš roditeljima, dobro je da sebi razjasniš čega se tačno plašiš? Šta će se loše po tebe desiti ako celu priču ispričaš roditeljima i od njih zatražiš pomoć i zaštitu? Mislim da ćeš raskid morati da dobro isplaniraš i osmisliš. Prijava policiji i obraćanje roditeljima je po meni prvi korak. Na dalje, mislim da ako želiš da efikasno raskineš sa dečkom koji se ponaša na način koji si iznela, moraš da granicu između sebe i njega postaviš na jedan krajnje čvrst i beskompromisan način. To najverovatnije znači da kada mu saopštiš da ste raskinuli (saopštiš mu sa distance ili pak u prisustvu osoba koje te mogu zaštititi od njegovog eventualnog nasilništva), da se nekoliko godina od tada nećeš videti sa njime, nećeš reagovati na njegove telefonske pozive, nećeš reagovati na njegove sms poruke, mejlove, poruke na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama na internetu, na poruke koje ti bude slao preko drugih ljudi, preko tvojih drugarica ili članova porodice. Nećeš ga primati u stan. Kada ga sretneš na ulici ili na nekom drugom mestu napolju, potrudićeš se da ga eskiviraš, da se skloniš na bezbedno mesto, izbećićeš bilo kakvu komunikaciju sa njime, nećeš odgovarati ni na kakve provokacije. Njegov pokušaj da te vrati može biti i u vidu raznih obećanja da će se promeniti, zatim navodnih izliva nežnih osećanja, plakanja, izjava da ne može da živi bez tebe, pretnji da će se ubiti i drugo. Ako želiš da raskineš i trajno se izvučeš iz njegovih “kandži”, moraćeš da ostaneš hladna i da ni na koji način ne reaguješ na ovakve (sa njegove strane) moguće pokušaje manipulacije tvojim osećanjima i tvojim slabostima. Na svaki pokušaj daljih maltretiranja, posebno pretnji bilo koje vrste, pokušaja da uđe u tvoj stan, ili fizičkog nasrtaja bilo na tebe, bilo na prostor u kome živiš ili članove tvoje porodice, obavezno odmah pozovi policiju, a sama i uz pomoć porodice i prijatelja, pokušaj da se skloniš na bezbedno mesto. Raskid u slučajevima kao što je situacija koju iznosiš, najčešće je proces a ne jedan događaj. Savezništva će ti u tom procesu biti važna. Najbolji saveznik ti može biti tvoja porodica, kao i par najboljih prijateljica i prijatelja. Državne institucije (policija, sud) su svakako dužne da te štite od nasrtaja sa bilo čije strane, ali ti im se moraš obratiti da bi one znale da treba da te štite. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.