Home [njuz] Poslednji je dan za upis

Poslednji je dan za upis

54
0

student6Julski rok za upis brucoša u Srbiji završava se danas, a rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević je najavio da studente od oktobra očekuje studiranje po principu “godina za godinu”, bez prenošenja ispita.
Na fakultetima Univerziteta u Beogradu, kvote su u prvom roku popunjene na grupaciji društveno-humanističkim nauka, sa izuzetkom Pravoslavnog bogoslovskog fakutleta, zatim na medicinskim naukama, a najviše mesta za septembarski upis ostalo je na fakultetima prirodnih nauka i na pojedinim tehničko-tehnološkim fakultetima, rekao je Kovačević u izjavi Tanjugu povodom završetka prvog upisnog roka.

Prema njegovim rečima, Mašinski fakultet je ove godine prvi put uspeo da popuni upisne kvote u julskom roku, a mesta još ima na Tehnološko-metalurškom, Rudarsko-geološkom fakultetu, zatim na Poljoprivrednom i Šumarskom fakultetu, na kojima je u julu zabeleženo nešto veće interesovanje nego prethodnih godina.

Mesta ima i na Fizičkom, Hemijskom, Fakltetu fizičke hemije.

Na grupaciji medicinskih nauka sva mesta su popunjena u prvom roku, a indeksa više nema ni na Fakultetu organizacionih nauka, Elektrotehničkom, Građevinskom, Arhitektonskom, Saobraćajnom, Pravnom, Ekonomskom fakultetu…

Drugi konkursni rok biće oglašen 31. jula, a svi podaci blagovremeno istaknuti na sajtovima univerziteta i fakulteta.

Kovačević je naglasio da će u septembru biti upisni rok za državljane Srbije koji su srednju školu završili u inostranstvu kao i za strance. Za te kandidate predviđeno je dva odsto mesta od odobrene kvote.

U novoj školskoj godini studenti više neće moći da pređu u narednu godinu i da se školuju o trošku budžeta ako ne polože sve ispite iz prethodne godine, odnosno prikupe maskimalnih 60 poena.

Rektor je napomenuo da reforma na fakultetima, započeta pre četiri godine, još nije dovršena.

Glavni problem je kako povećati prolaznost studenata, posebno na jednom relativno malom broju predmeta, koji, kako je rektor rekao, predstavljaju “usko grlo” na svakom fakultetu.

“U principu, još 20 odsto predmeta treba da se transformiše, ali i da se poboljša komunikacija na relaciji nastavnik-student”, rekao je Kovačević.

Na fakultetima Univerzitea u Beogradu u julskom roku, za nešto više od 14.000 mesta prijavilo se 19.000 kandidata.

Izvor:Tanjug