Home [njuz] Mladi ne haju za pregovore

Mladi ne haju za pregovore

44
0

student4Mladi Srbi na Kosmetu ne poklanjaju dovoljno pažnje pregovaračkom procesu Beograda i Prištine. Njihova informisanost na tu temu je veoma površna, baš kao i njihova zainteresovanost kako će se proces završiti.

Više od 80 procenata ispitanika nije znalo šta su po funkciji šefovi pregovoračkih timova, a više od 70 odsto ne zna koliko je rundi pregovora održano. Tek svaki treći zna gde se uopšte održavaju sastanci prištinske i beogradske delegacije, pokazuje istraživanje Omladinskog centra Gračanica, predstavljeno u Medija centru u Čaglavici.

U istraživanju organizovanom u sedam fokus grupa, 70 mladih iz svih delova Kosmeta, kao glavne razloge za slabo informisanje označava – nedovoljno transparenan radi pregovaračkih timova, a smatraju su problem nezaposlenosti važniji od dijaloga Beograda i Prištine.

– Na pitanje koji je pol šefova pregovaračkih timova Prištine i Beograda, svaki četvrti učesnik nije znao da odgovori na to pitanje. Napomenuću, da je poseta Borislava Stefanovića Prištini i publicitet koji je taj događaj izazvao doprineo stepenu prepoznatljivosti šefova pregovaračkih timova, jer pre tog događaja svaki treći ispitanik nije znao odgovor na ovo pitanje, rekao je Dejan Mitić, predstavnik Omladiskog centra Gračanica.
Na skali od jedan do pet, učesnici istraživanja demokratičnosti i konstruktivnosti pregovoračkih strana ocenili sa 2,2.

– Istraživanje pokazuje i da prilična većina, čak 79 procenata smatra da Srbi sa Kosova trebalo aktivno da učestvuju u pregovorima, jer kako kažu, ako se ovi pregovori vode i da njima bude bolje onda i oni treba da imaju svoje lokalne predstavnike koji će biti aktivni u samom procesu pregovaranja. Jer, kako dalje kažu niko bolje od nas samih ne moze bolje da zna sta je nama potrebno i sta bi nama najvise odgovaralo, dodaje Mitić.

Samo SPC

Na pitanje ko bi sa Kosmeta mogao da zastupa interese srpske zajednice u pregovorima Bepgrada i Prištine, ispitanici su odgovorili da ne vide nikog kao svog vođu i ličnost kojoj bezrezervno veruju, osim Srpske pravoslavne crkve za koju neki ispitanici smatraju da bi najbolje zastupala srpske interese, jer je i u prošlosti to najviše pokazala.

Izvor: Vesti online