Home [njuz] Apsolventi bez prava na domove od jeseni

Apsolventi bez prava na domove od jeseni

91
0

noteApsolventi, studenti završne godine, koji su odslušali i poslednje predavanje na fakultetu, od jeseni gube pravo na mesto u studentskim domovima.

U Ministarstvu prosvete kažu da novi Zakon o visokom obrazovanju, baš kao ni Bolonjska deklaracija, ne prepoznaje status apsolventa koji tako nemaju više mogućnost da konkurišu za smeštaj u domu.

Među studentima koji nisu iz Beograda, a studiraju u prestonici, ima na hiljade njih koji dok ne diplomiraju žive u nekom od studentskih domova. Tako je bar bilo do ove godine, ali od nastupajuće jeseni oni koji su odslušali sva predavanja i pre nego što dobiju diplomu prinuđeni su da se isele iz doma.

Jelena Petrović (22), apsolventkinja Fakulteta političkih nauka, već četiri godine, otkako je iz Ćuprije došla u Beograd na osnovne studije, živi u studentskim domovima.

– Nažalost, strepnje moje generacije su se ostvarile. Pretpostavljali smo da nećemo imati mogućnost da konkurišemo u domu od jeseni jer po Bolonjskoj deklaraciji ne postoje apsolventi. Odslušala sam sva predavanja, i to znači da moram da se selim, a teško ću se navići na život van doma. U prvoj godini studija živela sam u Studenjaku na Novom Beogradu, a poslednje tri sam u domu „4. april“ na Voždovcu. Moraću da se snalazim i verovatno ću sa drugaricama iznajmiti stan. Biće teško zbog finansija jer nemam svoju platu, pa će roditelji pomagati koliko mogu. Sobu sam u domu plaćala 1.060 dinara mesečno, a stan će sigurno biti i deset puta skuplji – kaže Jelena, koja je u roku davala ispite na fakultetu, a ostala su joj još samo četiri do diplome.

Novi zakon ne prepoznaje kategoriju apsolventa, odnosno studente koji su na takozvanoj produženoj školskoj godini.

Umesto u dom, u iznajmljeni stan

– Po bolonjskom sistemu podrazumeva se da studenti polažu ispit za ispitom i daju godinu za godinom u roku i da im ne ostaje ništa za polaganje nakon što odslušaju predavanja. Studenti na svim godinama se svake jeseni rangiraju, a to da li će dobiti smeštaj u nekoj od ustanova zavisi od bodova i od toga da li su na teretu budžeta – objašnjava Miroslav Sarić, šef službe smeštaja u Studentskom centru Beograda.

Prema rečima Zorana Trninića, pomoćnika ministra prosvete i nauke, apsolventi nemaju pravo da konkurišu za mesto jer njihov status uopšte ne postoji prema novom zakonu.

– Svi studenti koji su upisani na teret budžeta imaju pravo da konkurišu za smeštaj u domovima. Ipak, Zakon o visokom obrazovanju ne poznaje pojam apsolventa, oni se ne školuju na budžetu i samim tim nemaju pravo na konkurs, a prijem studenata u ustanove za smeštaj i ishranu za školsku 2011/12. godinu uređen je primenom novih zakonskih propisa. Prošlogodišnji apsolventi poslednja su generacija koja je imala mogućnost da konkuriše za mesto u domu – naglašava Trninić.

Konkurs u septembru
Brucoši za smeštaj u dom u 2011/12. godini mogu da konkurišu od 1. do 15. septembra, akademci ostalih godina od 1. do 31. septembra, a studenti drugog stepena od 1. oktobra do 5. novembra. Kandidati će se rangirati na osnovu uspeha, efikasnosti studiranja, ali i prihoda po članu domaćinstva. U domovima ima 9.558 raspoloživih mesta i dodatnih 90 za strane studente.

Izvor: Blic