Home [ savetovalište za mlade ] Moj otac je alkoholicar

Moj otac je alkoholicar

810
0

pitanje:

Dobar dan… Imam ogromih problema kod kuce. Naime, moj otac je alkoholicar, koji to naravno ne priznaje. Od kad znam za sebe, mama i on se svadjaju zbog njegovog alokohola, on ju je cak i udario nekoliko puta.

Navodno je ostavljao vise puta, cak se kleo u mene i brata, ali naravno, nije prestao da pije. Rekla sam mu da se leci, ako vec ima problem, ali on uvek kaze da, ako ne pije, pored problema sa novcem bi poludeo. Stvarno ne znam sta da radim…:(

odgovor:

Poštovana Petra, razumeo sam da si zabrinuta za oca i majku, zbog očevog neumerenog pijenja alkohola i povremenog nasilništva prema majci, kao i majčinog pristajanja na sve to i neuspevanja da za porodicu i vas nađe odgovarajuće rešenje, u kome biste ti i tvoj brat bili zaštićeni od patnje koju svakako niste zaslužili i koju ne bi trebalo da doživljavate. Mislim da postoji način da pomogneš sebi i svojoj porodici, a to je da se obratiš instituciji koja se bavi zaštitom dece i mladih kao i njihovih porodica, a to je Centar za socijalni rad opštine u kojoj živiš. Možeš da odeš sa svojim bratom, sa majkom, a možeš i sama tamo da dođeš, da u prijemnoj kancelariji izneseš svoj i problem svoje porodice. Možeš i da u školi koju pohađaš zatražiš razgovor sa školskim psihologom ili pedagogom, i da njemu/njoj izneseš svoj problem i zatražiš da oni zatraže pomoć vašeg Centra za socijalni rad. Centar za socijalni rad će, shodno Zakonu, uspostaviti kontakt sa tvojim roditeljima i radiće na tome da u tvojoj porodici prestane alkoholizam i nasilje. Ova institucija ima zakonska ovlašćenja i stručno osoblje koje može da efikasno pomogne tvojim roditeljima, tebi i vašoj porodici kao celini. Mislim da je važno da se Centar za socijalni rad informiše o problemu koji imate ti i tvoj brat, kao i tvoja porodica u celini, bilo tvojim direktnim obraćanjem, bilo preko škole, bilo putem pisma. Dalja odgovornost će biti na njima. Treba da znaš da nijedno dete niti mlada osoba ne može sama da reši problem alkoholizma i bračnog nasilja svojih roditelja, a da su državne institucije, pre svega Centar za socijalni rad (u saradnji sa zdravstvenim i drugim ustanovama), dužni i sposobni da rešavaju takve probleme. Srdačni pozdrav, Jovan Ratković.