Home [ savetovalište za mlade ] Imam problema kod kuce….

Imam problema kod kuce….

61
0

pitanje:

Dobar dan imam problema kod kuce… Ja sam prosle godine nameravao fotografiju da upisem rezerva mi je bio FON ali ni tu nisam uspeo. Posle mnogo razmisljanja moji roditelji su odlucili da upisem privatni pravni, koji mi se svideo jer me i ta materija privlacila. Uglavnom moji me od tada smaraju kako ja njih dosta kostam i brat mi je slab djak i ponekad se desi da majka pocne da se dere i drami sto me jako nervira jel imam bolesnog oca i ja sam anksiozna licnost pa me uhvati griza savesti..

Inace su nam odnosi slabi i svako gleda svoja posla ali ja ne znam da li da upisem drzavni na budzet ako moj brat upise nesto na samofinansiranje. Nervira me jer u jednom trenutku moja majka govori kako je dobro sto sam pravni upisao ali opet se cesce dere na mene i brata. Sta da radim, da odemo svi od psihologa ili sta?

odgovor:

Poštovani Marko, koliko sam razumeo, nezadovoljan si odnosima koji vladaju u tvojoj porodici, za sebe smatraš da si sklon napetosti i strahovanjima kao i osećanjima krivice, a sada si i u dilemi u vezi sa izborom studija, u smislu da zadovoljiš majčina očekivanja da tvoje studije manje koštaju, kako bi, ako sam dobro razumeo, porodica mogla da i tvom bratu omogući studiranje. Svakako neće škoditi a može koristiti, da svi zajedno odete na porodično savetovanje. Ne znam u kom mestu živite, ali u Beogradu i Novom Sadu postoje besplatna porodična savetovališta pri Centrima za socijalni rad. Ti bi to mogao da im predložiš, da im izneseš sve ono čime si nezadovoljan u vašim međusobnim odnosima kao i u vezi sa svojim osećanjima povodom svega toga (pomenuo si svoju anksioznosti i grižu savesti). Tvoja priča i predlog, će se bolje i lakše „primiti“ kod tvojih sagovornika, ako izabereš trenutak u kome su svi opušteni, vlada mirna atmosfera, i da tada ti iniciraš ovakav razgovor, te da u toku tog razgovora izneseš i nešto afirmativno za majku, oca, brata, a ne samo probleme. To što ti je majka pedagog, može da pomogne u celoj stvari, ali treba znati da i pedagozi, psiholozi, psihijatri, imaju porodične i lične probleme koje imaju i ljudi svih drugih profesija, kao i da osobe čije zanimanje počinje na „p“ nekad imaju potrebu da zatraže psihološku pomoć za sebe ili svoju porodicu. Ako ovaj „plan A“ (rešavanje problema na nivou porodice i vaših međusobnih odnosa) ne donese dovoljno dobre rezultate, tebi će ostati „opcija B“, a to je bavljenje sobom, zaštita sebe od eventualnih toksličnih odnosa u porodici i rad na zadovoljavanju svojih potreba, želja i ambicija u tvojoj sadašnjosti i budućnosti. I u toj opciji, možeš u koliko osetiš potrebu, zatražiti pomoć u nekom psihološkom savetovalištu (u Beogradu i Novom Sadu postoje takođe besplatna savetovališta za mlade). Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.