Home [akcija] Udruženi Protiv Elektronskog Nasilja: LIKE

Udruženi Protiv Elektronskog Nasilja: LIKE

49
0

book3NVO BalkanIDEA Novi Sad organizuje projekat „Ujedinjeni protiv elektronskog nasilja” finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Projekat je namenjen srednjoškolcima od 15 do 19 godina koji žele da nauče kako da bezbedno i pametno koriste internet, prvenstveno društvene mreže na internetu.

U projekat su uključeni mladi iz 10 lokalnih zajednica koje su odabrane na osnovu geografskog položaja sa ciljem da se pokrije cela teritorija AP Vojvodine, pri čemu su mahom obuhvaćena mesta u kojima postoje srednje škole, i to: Novi Sad, Bečej, Apatin, Bačka Topola, Zrenjanin, Novi Kneževac, Vrbas, Stara Pazova, Ruma i Sremska Mitrovica.

Osnovni cilj projekta „Ujedinjeni protiv sajber nasilja!” je informisanje i podizanje svesti mladih o opasnostima koje se javljaju na internetu, merama bezbednosti i cyber nasilju, kao i promociji kulture nenasilja i unapređenja bezbednosti mladih na internetu. Planirano je da se u prvoj fazi projekta okupi 20 srednjoškolaca iz 10 gradova (po 2 učesnika iz svakog mesta) u Vojvodini koji će proći četvorodnevni trening na temu elektronskog nasilja i zaštite privatnosti na Internetu, a takođe biti obučeni da održe radionice na ove teme u svojim školama po principima vršnjačke edukacije. Ova grupa mladih osmisliće i video spot, kao i on-line kampanju sa ciljem podizanja svesti šire javnosti o elektronskom nasilju među mladima. U svakom od gradova obuhvaćenim projektom biće održane najmanje 3 radionice uz podršku projektnog tima.

U pripremnoj fazi biće izvršena selekcija učesnika za projekat, kao i logistička priprema za trening (obezbeđivanje prostora za trening, smeštaja za učesnike, sastanci trenerskog tima na kojima će se razrađivati program treninga).

Trening za srednjoskolce od 15 do 19 godina u trajanju od 4 dana održaće se u julu u Sremskim Karlovcima, gde će se mladi upoznati sa vidovima i efektima elektronskog nasilja.
Na treningu će učesnici proći edukaciju radioničarskog tipa na kojoj će steći znanja i veštine potrebne za dalju realizaciju projekta.

Vršnjačka edukacija će se sprovoditi nakon treninga u septembru i prvoj polovini oktobra, putem koje će učesnici treninga informisati mlade iz svoje lokalne zajednice o vidovima i efektima elektronskog nasilja. Vršnjačka edukacija će se sprovoditi kroz radionice , koje će učesnici treninga osmisliti na samom treningu. Kao jedna od metoda koje će se koristiti na radionicama biće i video spot za koji će scenario razviti učesnici tokom treninga. S obzirom da će iz svakog od 10 mesta uključenih u projekat na treningu biti bar 2 učesnika, oni će po povratku u svoje mesto imati za zadatak da održe 3 radionice. Svaki par učesnka će imati logističku podršku od strane trenerskog tima na prvoj radionici, a preostale 2 će izvoditi samostalno.

Medijska kampanja će se voditi u elektronskim medjima i društvenim mrežama na internetu po završetku treninga, tokom projekta i posle zvaničnog kraja projekta. Ideja medijske kampanje je da se održava konstantno kako bi što više mladih bilo obavešteno i kako bi se što efikasnije uticalo na problem. Tokom kampanje će se koristiti video spot koji će učesnici osmisliti tokom treninga.

Realizacija projekta je predviđena u periodu od juna do oktobra meseca. Trening vršnjačkih edukatora će se održati od 27.6. do 30.6.2011. u Novom Sadu. Planirani termin za realizaciju radionica u mestima učesnika je septembar mesec.

Svi troškovi treninga (put, smeštaj, ishrana), radionica (materijal potreban za radionice) i medijske kampanje su 100% pokriveni od strane organizatora, Balkna IDEA Novi Sad.

Kontakt osobe su:

1. Koordinatorka projekta: Aleksandra Ilijin ilijinaleksandra@gmail.com 065/ 31 08 957
2. Asistentkinja koordinatorke: Ivana Volf ivana_volf@yahoo.co.uk 063/ 597 991

Facebook page