Home [ savetovalište za mlade ] Plasi se da me izgubi, kad god pogresi nesto govori mi “ubicu...

Plasi se da me izgubi, kad god pogresi nesto govori mi “ubicu se”

186
0

pitanje:
Imam 20 godina, studiram farmaciju,imam decka sa kojim sam vec 11 meseci.Prema meni je divan,pazljiv,osecajan,nezan,voli me, to mi pokazuje, to osecam..

Trenutno je u inostranstvu vec mesec dana, trebalo je da ostane 5 meseci, ali on se vraca za nedelju dana, ima problem, plasi se, gusi se, nedostajem mu, tuzan je, ne smeje se, sve mu je crno, ne nalazi ni u cemu ni mrvicu srece. To je jedan od problema. Plasim se da je postao druga osoba, inace, ne sumnjam u to koliko me voli, ali me plasi njegovo ponasanje, kao sto je npr. udaranje pesnicom u vrata, zid, prozor..ne ume da suzbije bes, nezadovoljstvo. Plasi se da me izgubi, kad god pogresi nesto govori mi “ubicu se, veruj mi, secem vene ako mi ne verujes, sutra me neces imati..” Mnogo se plasim, ne zbog toga da li ce on to da uradi, mislim da nece, uvek ga smirim, ali se plasim za njegovo zdravlje, za nas dalji odnos, komunikaciju.. Molim Vas pomozite mi, i recite sta vi mislite o ovome?

odgovor:

Poštovana Svetlana, na osnovu tvog pisma se može sumirati da ste ti i tvoj dečko u ozbiljnoj vezi, da ste snažno emocionalno vezani jedno za drugo, da je on sklon kako impulsivnim tako i teatralnim reakcijama kojima privlači pažnju na sebe, a sve to dosta liči i na metode emocionalne ucene tj. manipulacije koje on možda sprovodi u odnosu na tebe. Njegov motiv za takva ponašanja bi mogla da bude jedna nezrela simbiotička povezanost sa tobom, u kojoj on ne vidi sebe izvan veze sa tobom, i u kojoj (vezi) on insistira na jednoj stopljenosti vaših ličnosti, istovetnosti vaših očekivanja, planova, doživljaja i sl. Mislim da je tvoja zabrinutost za njegovo mentalno zdravlje kao i za budućnost vaše veze – opravdana, i da možeš da pokušaš da mu pomogneš tako što ćeš mu predložiti da zajedno odete kod nekog psihoterapeuta (to može biti studentska poliklinika, Savetovalište za mlade u Domu Omladine ili SKC-u u Beogradu, ili pak Savetovalište za brak i porodicu pri Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu; ili pak neki privatni psihoterapeut) sa kojim biste razgovarali o problemima vašeg odnosa (njegove impulsivne reakcije, pretnje samoubistvom, promene raspoloženja i tvoje različite reakcije na ova njegova ponašanja i stanja). Pri tome, jedna od opcija je da on to odbije, a ti onda možeš da insistiraš, sa objašnjenjima da vam se veza raspada i da bi to bio zajednički napor da očuvate i unapredite vezu. Jedna od stvari koju nikada ne treba da izgubiš iz vida je ta da ti (najverovatnije) nisi odgovorna za problem koji on ima sa sobom i svojim impulsima i unutrašnjim stanjima, da tvoja briga i pokušaji pružanja pomoći treba da imaju svoje granice, kao i da se bilo kome pa tako i tvom dečku može pomoći samo ako on pomoć želi da primi. A ako on ima veliki problem (a sva je prilika da ga ima) a ne želi da primi ponuđenu pomoć (zajednički odlazak psihoterapeutu), onda je on sam odgovoran za održavanje tj. ne-rešavanje problema, što može rezultirati i eventualnim prekidom vaše veze, u slučaju eskalacije problema i eventualne tvoje odluke da spasavaš sebe ako već ne možeš vezu ili njega. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković