Home [ knjige/tribine ] “Da li građanke i građani odlučuju?”

“Da li građanke i građani odlučuju?”

41
0
book4Građanske inicijative pozivaju sve zainteresovane na jednodnevnu konferenciju „DA LI GRAĐANKE I GRAĐANI ODLUČUJU?” koja se održava 15. juna 2011. u hotelu „Zira” u Beogradu (Ruzveltova 35) sa početkom u 10h.

Ko zaista donosi i sprovodi odluke u Srbiji? Građanke i građani Srbije, kadrovi političkih stranaka ili tajkuni? Koliko smo uključeni u donošenje tih odluka i koliko koristimo mehanizme građanske participacije koji su nam zakonom zagarantovani?

Ovo su samo neka od pitanja na koja će predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu i lokalnu samoupravu zajedno sa organizacijama civilnog društva i pojedincima pokušati da daju odgovor na konferenciji „Da li građanke i građani odlučuju?”

Narodna inicijativa, peticije, javno zagovaranje su samo neki od mehanizama učešća koji se mogu koristiti. O tome šta je uzrok toga što ih građanke i građani ne koriste u dovoljnoj meri govoriće:

  • Jasmina Benmansur; Pomoćnica Ministra za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu;
  • Miljenko Dereta; izvršni direktor Građanskih inicijativa;
  • Ivana Ćirković; Direktorka kancelarije za saradnju sa civilnim društvom,
  • Tina Divjak i Goran Forbici; Centar za informisanje, saradnju i razvoj nevladinih organizacija (CNVOS), Slovenija
  • dr Snežana Đorđević; Fakultet za političke nauke

Prisutnima će na raspolaganju biti dostupne “Galerija tema” i “Galerija dobrih praksi”.

Učesnici/e su prethodno pozvani da sami predlože teme o kojima će se razgovarati. Na licu mesta će glasati o temama koje smatraju zanimljivim. O najzastupljenijim temama će biti organizovane diskusije u grupama u cilju formiranja preporuka koje će biti podnete nadležnim institucijama.

“Galerija dobrih praksi građanskog učešća” će biti otvorena svim posetiocima u vidu vizuelnih prezentacija različitih inicijativa i akcija. Ovom prilikom će biti predstavljen i „Priručnik za uključivanje građana i civilnog društva u procese odlučivanja” u kome se govori o primeni Kodeksa dobre prakse za građansko učešće, dokumenta Saveta Evrope iz 2009. godine.

Projekat “Građanke i građani odlučuju” realizuju Građanske inicijative (GI) u partnerstvu sa Centrom za informisanje, saradnju i razvoj nevladinih organizacija (CNVOS) iz Slovenije, u okviru programa „Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU” koji finansira Evropska unija, rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a realizuje GOPA Consultants. Britanska ambasada u Beogradu je takođe podržala ovaj događaj.

Program konferencije možete preuzeti ovde.

Zahvaljujemo se svima onima koji su već potvrdili svoje učešće, a ostale pozivamo da to urade najkasnije do ponedeljka 13, juna 2011.g. na telefon 011 263 263 1 ili E-mail-om na dejana@gradjanske.org.