Home [ savetovalište za mlade ] Kako se tumaci genijalnost

Kako se tumaci genijalnost

83
0

pitanje :

Moje pitanje se tice tipa “genijalnosti”. Kako se tumaci genijalnost. Da li postoji tako nesto ili se to samo figurativno koristi za pojedine istorijske licnosti. Da li ja mogu da kazem za nekoga koga znam da je genijalan. Da li mogu da kazem da sam ja genijalan. Kako bi to ja procenio. Ne verujem da se to meri samo inteligencijom ili vec necim.

Mozda bi moglo da se kaze za nekoga kroz njegove postupke, cime se bavi , na koji nacin to radi, koliko i sta je uradio. Ili mozda samo koliko se razlikuje od okoline, mislim u pozitivnom smislu.

odgovor:

Poštovani Dragane, tvoje pitanje je interesantno i teško je dati jednostavan odgovor, jer u teoriji postoje različiti pristupi i shvatanja teme koja te interesuje. Ti si već izneo tri moguća pristupa upotrebi ovog pojma, kao i neke relevantne dileme u toj temi. Umesto da ti ja sada iznosim šta ja znam i mislim o ovome, verujem da će ti biti korisnije da na internetu i u knjižarama istražiš izvore koji govore o tome, da nešto od toga pročitaš i na taj način se sam informišeš i zauzmeš neki svoj stav. Veliki pozdrav, Jovan Ratković.